Jak prodat byt s hypotékou? Máme pro Vás jednoduchý návod

Chcete prodat byt, který Vám přestal vyhovovat a máte ho stále zatížen hypotékou? Kdy je nejvýhodnější splatit úvěr předčasně a kolik si banka může za předčasné splacení účtovat? Společně si projdeme odpovědi na tyto otázky.

Splacení hypotéky mimo dobu fixace
Pokud jste se rozhodli prodat nemovitost a předčasně splatit hypotéku v období, kdy nemáte pevně stanovenou úrokovou sazbu, máte vyhráno. V tomto období banka nesmí požadovat po svém klientovi žádnou pokutu za předčasné splacení a je tedy možné uhradit zbytek částky hypotéky bezplatně.

Splacení hypotéky v době fixace
Co se týče splacení úvěru po dobu fixace, zde je banka v právu požadovat náhradu účelně vynaložených nákladů. Výše těchto nákladů se může mezi bankami lišit v závislosti na tom, jak jsou banky ke svým klientům přívětivé a na jakých smluvních podmínkách se domluví. Zákon o spotřebitelském úvěru však stanovuje maximální možné kompenzace bank. Obecně jsou tyto podmínky následující:

Uveďme si tyto podmínky na příkladu. Rozhodnete se, že po třech letech, stále v období fixace, prodáte svůj byt. Zbývá Vám splatit na hypotéce ještě 2 500 000. Banka může požadovat až 1 % z této částky, maximálně však 50 000 Kč. Jedno procento z této částky reprezentuje 25 000 Kč. Banka je tedy v právu požadovat po Vás maximálně 25 000 Kč jako náhradu účelně vynaložených nákladů.

Česká národní banka se zároveň vyjádřila k pojmu "účelně vynaložené náklady". Podle ČNB do těchto nákladů nespadá ušlý zisk z úroků ani jiné úrokové náklady. Tyto náklady musí být spojeny jen s předčasným splacením úvěru a banka musí být schopna tyto náklady doložit.

Pokud Vám však skončila doba fixace a jednáte s bankou o nových podmínkách, předčasně splatit úvěr můžete bez náhrady nákladů, jinými slovy, nezaplatíte nic navíc.

Výše uvedené podmínky platí pro hypotéky sjednané od 1. prosince 2016. Stejně tak platí i pro hypotéky refinancované nebo refixované po tomto datu. Ovšem hypotéky, které byly uzavřené před 1. prosincem 2016 a ještě nebyly refinancované nebo refixované, se řídí podmínkami uvedenými ve smlouvě.

Můžeme vidět, že prodej bytu zatíženého hypotékou není žádný problém. Už Vám tedy nebrání nic v cestě do Vašeho vysněného domu.
Pokud máte jakýkoliv dotaz k prodeji bytu, na který je vázána hypotéka, neváhejte mě kontaktovat.

 

Zvažujete prodej či pronájem Vaší nemovitosti?

Spočítejte si její tržní cenu během 5 minut ZDARMA pomocí našeho Realbota!

Tento článek pro Vás připravil

Přidáno dne

Další články od tohoto autora

  • Realitní makléř

    … aneb vše, co byste o této profesi měli vědět!

    : Realitní makléř
  • 10 důvodů, proč prodat Vaši nemovitost s realitní agenturou R21

    Máte k prodeji či pronájmu dům, byt, chalupu, ale váháte, zda se vůbec svěřit do rukou realitní kanceláře a chcete to raději zkusit na vlastní pěst? Nebo právě hledáte realitní agenturu, která Vám pomůže prodat Vaši nemovitost snadno, rychle, za dobrou cenu a s transparentním a férovým jednáním? Pojďte se sami přesvědčit, že u nás…

    : 10 důvodů, proč prodat Vaši nemovitost s realitní agenturou R21
  • Energie – jak zahýbou s cenami nemovitostí?

    Nedávno jsme si připomněli rok od vpádu Ruska na Ukrajinu. Tato invaze otřásla celým světem, včetně s energiemi. Na počátku roku 2022 se tak rozjela velká energetická krize, se kterou se nějakým způsobem vyrovnáváme doteď.

    : Energie – jak zahýbou s cenami nemovitostí?