Naše tipy a triky – pronájem bytu s R21

Přinášíme 8 zajímavých tipů, které Vám jako pronajímateli usnadní práci. Čtěte dál!

1. Prověrka nájemníka

Je obecně známo, že jakmile si člověk pustí nájemníka do svého bytu nebo domu, je velmi složité jej v případě potřeby vystěhovat. Podle českých zákonů má totiž nájemník výrazně větší práva než majitel nemovitosti, čímž se spousta věcí komplikuje. Je proto dobré snažit se předejít takovýmto problémům, a to již na samotném začátku – při výběru nájemníka. Nájemníka, který bude dobrý, spolehlivý, nebudou s ním problémy, starosti atd. Jak to udělat? Důležité je si nájemníka důkladně prověřit. Zjistit, zda dotyčný není v exekuci, v insolvenci, zda není hledán policií, zda nemá někde nějaký dluh, nemá bydliště na obecním úřadě apod. Užitečné může být sestavení seznamu těch nejdůležitějších kritérií, podle kterých se budete u prověřování zájemců o pronájem bytu řídit.

 

2. Pojištění odpovědnosti

V momentě, kdy byt pronajmeme, je dobré nechat nájemníka sjednat si pojištění odpovědnosti, tj. pojištění pro případ újmy na zdraví či škod na cizím majetku. Tento požadavek můžeme zahrnout i do nájemní smlouvy. Pro samotného nájemníka je to ujištění, že v případě, že by v bytě způsobil škodu, pokryje ji pojišťovna. Výhodné je to i v případě pronájmu bytu nájemníkovi s domácím mazlíčkem. Spousta pronajímatelů má totiž obavy pustit do bytu zvířata, bojí se, že byt se jim vrátí zničený. Bohužel, v nájemní smlouvě nelze domácí mazlíčky zakázat, avšak pojištění odpovědnosti lze uplatnit i v případě škod způsobených zvířaty. Proto, pokud si nájemník sjedná pojištění odpovědnosti, není se čeho bát.

 

3. Pravidelné kontroly

S kontrolami bytu se příliš nesetkáváme. Určitě patří mezi ty méně příjemné povinnosti jak pro nájemníka, tak i samotného pronajímatele. Avšak do budoucna nám mohou ušetřit hodně starostí.

Alespoň jednou za půl roku (ideálně jednou za 3 měsíce) doporučujeme majiteli byt zkontrolovat. Dopředu se nájemci ohlásit a poprosit o možnost osobně si byt projít a zkontrolovat jeho stav. Pro obě strany je určitě jednodušší, když se případné problémy odhalí hned na začátku, než když jsou řešeny na konci při předání. Zároveň, pokud hned při prvních kontrolách je byt shledán v perfektním stavu, je tam pořádek a je znát, že je o nemovitost dobře postaráno, může majitel od kontrol upustit, když ví, že našel spolehlivého nájemníka.

 

4. Zákaz kouření

Věc, o které spousta lidí neví, je možnost zakázat nájemníkům kouření v bytě. Nicméně lze takto učinit pouze tehdy, pokud je kouření zakázáno v celém domě. Tento krok tak bude realizovatelný zejména pro ty pronajímatele, kteří jsou zároveň vlastníky celého bytového domu.

5. Správce

Pokud vlastníte a zároveň pronajímáte větší počet bytů, vhodným může být najmutí správce. Pravděpodobně tento krok nebudete zvažovat, pokud pronajímáte jeden, dva nebo tři byty (jejich správa obvykle není tolik náročná), avšak pokud se už jedná o pět, šest nebo dokonce deset bytů, je dobré posoudit, zda se Vám nevyplatí najmout specializovaného správce. Takovýto člověk zpravidla řeší veškerou agendu související s danými byty, tj. napomáhá jejich obsazení (ve spolupráci s realitní kanceláří), řeší vyúčtování energií, případné reklamace, škody, vady apod. Touto cestou si tak můžete ušetřit spoustu starostí a případně i načerpat nové zkušenosti. Specializovaní správci obvykle spravují stovky bytů a každý takový byt je jedinečnou zkušeností. Pravděpodobně tak budou znát a umět vše potřebné.

 

6. Smluvní pokuty

Poměrně novou záležitostí jsou smluvní pokuty. Ty ještě do července 2020 nebylo možné do nájemních smluv zahrnout. Nově již občanský zákoník dovoluje pronajímateli tento způsob ochrany a my víc jak doporučujeme jej využít. Jako pronajímatel se můžeme smluvní pokutou pojistit například v případě prodlení s platbou nájemného nebo v situaci, kdy se nájemník ve stanovenou dobu z bytu nevystěhuje. Lze je využít různými způsoby, samozřejmě v přiměřené míře a výši.

 

7. Poplatky

Součástí nájemní smlouvy, může být i dohoda smluvních stran o poplatcích (o ceně) za různé úkony, které pronajímatel vykoná v případě, že nájemník něco zanedbá či poruší. Například v případě ztráty klíčů můžeme v nájemní smlouvě předem stanovit částku, kterou nájemník zaplatí pronajímateli za vyrobení nového klíče (např. 500 Kč/kus). Tímto způsobem lze určit i výši poplatku za úklid bytu (po skončení pronájmu), výmalbu apod. Předejdeme tak zbytečnému dohadování se o ceně jednotlivých služeb a zároveň můžeme tyto částky strhnout nájemci přímo z vratné kauce.

 

8. Výmalba

Proč se vyplatí pronajímat nové byty? Pokud pronajmeme byt, který je úplně nový a nově vymalovaný, tak v momentě, kdy nám jej nájemník vrací, můžeme po něm požadovat, aby ho uvedl do stavu, ve kterém jej přijímal. Což zahrnuje i novou výmalbu. Pokud však pronajmeme byt již užívaný, který není čerstvě vymalován, nemůžeme po nájemci chtít, aby jej před vrácením vymaloval a ani mu nemůžeme náklady na novou výmalbu strhnout z kauce. Proto se vyplatí byt pronajímat vymalovaný a již při předání je dobré upozornit, že i nazpátek jej budete vyžadovat vrátit v takovémto stavu.

 

Hledáte vhodného nájemníka nebo naopak sháníte byt k pronájmu? Ozvěte se nám! Rádi Vám pomůžeme, poradíme a společně najdeme to pravé.

Kontaktujte nás telefonicky, e-mailem nebo skrze sociální sítě – Facebook či Instagram.

 

Zvažujete prodej či pronájem Vaší nemovitosti?

Spočítejte si její tržní cenu během 5 minut ZDARMA pomocí našeho Realbota!

Tento článek pro Vás připravil

Přidáno dne

Další články od tohoto autora

  • Realitní makléř

    … aneb vše, co byste o této profesi měli vědět!

    : Realitní makléř
  • 10 důvodů, proč prodat Vaši nemovitost s realitní agenturou R21

    Máte k prodeji či pronájmu dům, byt, chalupu, ale váháte, zda se vůbec svěřit do rukou realitní kanceláře a chcete to raději zkusit na vlastní pěst? Nebo právě hledáte realitní agenturu, která Vám pomůže prodat Vaši nemovitost snadno, rychle, za dobrou cenu a s transparentním a férovým jednáním? Pojďte se sami přesvědčit, že u nás…

    : 10 důvodů, proč prodat Vaši nemovitost s realitní agenturou R21
  • Energie – jak zahýbou s cenami nemovitostí?

    Nedávno jsme si připomněli rok od vpádu Ruska na Ukrajinu. Tato invaze otřásla celým světem, včetně s energiemi. Na počátku roku 2022 se tak rozjela velká energetická krize, se kterou se nějakým způsobem vyrovnáváme doteď.

    : Energie – jak zahýbou s cenami nemovitostí?