Proč vyhazovat peníze za energie z okna?

Spotřeba energií se i navzdory neustálému zefektivňování zařízení neustále zvyšuje. Často však platíme i za tu spotřebu energie, která by při realizaci vhodných opatření vůbec nemusela vzniknout. Nejen na to, jak za energie ušetřit nemalé částky, se podíváme v tomto článku.

Zpravidla nikdo by dobrovolně na ulici nepohodil pár stovek či tisícikorun. Toto se však nedá říct o hospodaření velké části domácností, které mají v mnoha případech potenciál ušetřit na nákladech spojených s energiemi nemalé finanční prostředky. A rozhodně nejde jen o zhasínání světla v místnosti, kde zrovna nikdo není nebo zapínání elektrického topení v situaci, kdy můžete využít pevných paliv. Zkusíme se podívat na problematiku energií v domácnosti více do hloubky a poradíme Vám také investice, které Vám do budoucna ušetří třeba na Vaši vysněnou dovolenou v Karibiku.

Správnou volbou spotřebičů ovlivníte mnohé

Elektronických zařízení v domácnostech stále přibývá, a tak není divu, že se i při jejich vyšší účinnosti náklady na elektrickou energii stále nepatrně zvyšují. Spotřebiče, které mají na svědomí největší část spotřeby energie, jsou lednička a pračka. S technologickým pokrokem jsou zařízení stále účinnější a klesá jejich energetická náročnost. Máte-li proto doma některý z těchto dvou spotřebičů starší deseti let, s jeho výměnou byste neměli váhat. Náklady nutné k jeho pořízení se Vám vrátí v podobě nižších částek nutných k jeho provozu. 

Nejen při výběru nové pračky byste se měli zaměřit na energetický štítek, který Vám napoví, kolik energie bude pro její provoz potřeba. Jednoduchým výpočtem si pak zjistíte, na kolik Vás vyjde třeba její roční provoz. Na první pohled díky barevnému značení proužky a písmeny uvidíte, do které energetické třídy určitý spotřebič spadá.

Další poměrně velkou částí účtů za elektřinu jsou náklady spojené s využíváním osvětlení. Taková LED žárovka při svém provozu spotřebuje šest a půl krát méně elektrické energie než ta klasická. Na vyšší pořizovací cenu LED svítidel se nedívejte, jejich využití v domácnosti se Vám několikanásobně vrátí. Pro příklad 60W klasická žárovka při svícení čtyři hodiny denně spotřebuje 90 kWh ročně, naproti tomu srovnatelná LED žárovka jenom 16 kWh. To znamená, že při využití úspornější žárovky ušetříte cca 360 Kč za rok. A teď si představte, že takových žárovek máte doma deset.

Víte, kolik Vás stojí vytápění nemovitosti a ohřev vody?

Každý z nás se cítí doma pohodlně při trochu jiné teplotě. Obecně se dá říci, že průměrná teplota uvnitř domu či bytu by měla být 21°C. Dost lidí ale doma udržuje teplotu vyšší i o několik stupňů. V souvislosti s touto informací se vyplatí vědět, že i snížení teploty uvnitř budovy o pouhý 1°C Vám přinese celkové úspory ve výši 5 až 10 % nákladů na vytápění. Prostorem pro realizaci úspor je i vypínání topení na noc, kdy není potřeba, aby běželo na plný výkon jako ve dne. Určitě také nezapomeňte zavírat dveře do místností, které vytápění nepotřebují.

Pokud bydlíte v nemovitosti staršího data výstavby, která má např. ještě stále klasická dřevěná okna a původní fasádu, určitě byste se měli zaměřit právě na rekonstrukci těchto dvou věcí. Při měření termokamerou u nezatepleného domu totiž rychle zjistíme, že teplota fasády je výrazně vyšší než okolní prostředí a dochází zde k nemalým únikům tepla. Máte-li možnost zapůjčit si termokameru, zkuste se s ní obejít kolem Vašeho domu a ihned uvidíte, kterými místy teplo nejvíce uniká ven. Můžete si být však jistí, že to bude hlavně oblast oken a v místě, kde je na vnitřní straně zdi umístěný radiátor. Právě u radiátorů se vyplatí použít tzv. odrazová fólie, která vrací tepelnou energii (90 až 95 %) zpět do místnosti. Měření termokamerou byste měli provádět brzy ráno, kdy není měřený povrch ovlivněný slunečním zářením.

Ihned za vytápěním je velkou položkou nákladů na teplo ohřev vody. Ten se u průměrných domácností podílí na vynaložené tepelné energii zhruba 25 %, u pasivních domů to však může být i více než 50 %. Obýváte-li rodinný dům nebo samostatnější byt, pravděpodobně využíváte pro ohřev vody elektrický bojler nebo průtokový ohřívač. Tato forma ohřevu vody patří k nejnákladnějším, avšak pořizovací částka tohoto řešení se řadí k těm nejnižším. Dále se nabízí varianta využití plynového kotle, náklady na jeho pořízení a instalaci jsou zde však znatelně vyšší v porovnání s jeho elektrickým konkurentem. Avšak provozní náklady jsou až třikrát nižší. Určitě jste už také slyšeli o solárním ohřevu vody, který je zajišťován pomocí kolektorů umístěných na místě, na které dopadá velké množství slunečních paprsků. Investice do tohoto řešení se ale vyplatí zpravidla jen u nemovitostí, které mají opravdu velkou spotřebu vody. Pořizovací cena totiž začíná na nějakých 60 000 Kč.

Malým domácnostem se sice nevyplatí pořídit kolektory za vlastní úspory, je zde však možnost získat na takový projekt dotaci a to už se vyplatí zvážit. Až do roku 2021 je aktuálně možné získat právě takovou dotaci ze státního programu Nová zelená úsporám až ve výši 50 % uznatelných nákladů. Existuje zde sice omezení maximální možnou částkou 55 000 Kč, která se ale jeví jako dostačující pro běžné řešení solárního ohřevu vody.

Co takhle zkusit získávat energie trochu jinak?

Mít přípojku plynu a elektřiny a v klidu odebírat energie ze sítí je sice pohodlné, nicméně v případě nenadálých a krizových situací se vyplatí mít i záložní zdroje energie, které dokáží překlenout období její absence ze sítě. Navíc vlastní zdroje energie vedou i přes vyšší počáteční investice k jistým úsporám v této oblasti.

Vítr jako zdroj energie

Kromě využívání fotovoltaických panelů, které jsou nejrozšířenějším způsobem vlastní výroby elektrické energie existují alternativy, které jsou však více závislé na prostředí, ve kterém žijete. V místě s častějším výskytem větru přichází v úvahu využít malé větrné elektrárny. Takové malé elektrárny určené pro rodinné domy mají do 60 kW výkonu. Nejčastěji se v této kategorii můžeme setkat s tzv. mikrozdroji, jejichž výkon je 2,5 kW a průměr rotoru nejvíce 3 metry. Návratnost investice do takového zařízení může být 3 roky, ale při nevhodném umístění také třeba nikdy. Proto je nutné předem si zajistit celoroční přehledy výskytu a intenzity větru ve Vaší oblasti. Rozhodně se také před pořízením vlastní větrné elektrárny doporučuje konzultace s odborníky. Cenově se toto řešení pro domácí použití nejčastěji pohybuje mezi 20 a 30 tisíci Kč.

Domácí bioplynka? A to existuje?

Ano, i když to zní trochu neuvěřitelně, už i v domácích podmínkách si můžete vyrobit plyn potřebný třeba na vaření. Nedávno izraelský startup s názvem HomeBiogas uvedl na trh krabicové řešení malé domácí bioplynky, která nám přijde velmi zajímavá. Každá domácnost totiž produkuje určité množství bioodpadu, který končí v popelnicích nebo na kompostu. HomeBiogas dokáže denně zpracovat až 6 kg potravinového odpadu a získát tak množství bioplynu potřebné například k přípravě několika jídel denně. Využití této bioplynky uleví i planetě, ročně díky ní dokážete ušetřit šest tun oxidu uhličitého. Někdo by proti jejímu využití mohl argumentovat zápachem, jsou zde však vytvořena taková opatření, která úniku zápachu zabraňují. Materiál využitý při tvorbě bioplynu se navíc dá poté využít jako skvělé organické hnojivo. HomeBiogas pro svůj provoz ani nevyžaduje externí zdroj energie, vše probíhá pouze mechanicky a biologicky. 

I v dnešní době ušetří změna dodavatele

Ačkoli se ceny jednotlivých dodavatelů energií postupem času čím dál více přibližují, existuje stále prostor pro nalezení vhodnějšího řešení, než které aktuálně využíváte. V roce 2018 se pro změnu poskytovatele energie rozhodlo 371 000 lidí, což není zanedbatelné číslo. Nabídka nejen energetických společností se neustále mění, to znamená, že i v případě rostoucích cen energií vám může být učiněna nabídka na novou smlouvu, která dovede ušetřit tisíce korun ročně.

Rozhodně si však dejte pozor, jaký typ smlouvy podepisuje. Ruce pryč byste měli dát od té na dobu určitou, kdy v případě odchodu v době uvedené ve smlouvě k jinému dodavateli můžete zaplatit nemalé peníze na pokutě. Sáhněte proto radši po smlouvě na dobu neurčitou, kterou můžete kdykoli beztrestně vypovědět.

Pokud zvažujete přechod k jinému dodavateli nebo Vás jen zajímá, zda bychom mohli někde ušetřit Vaše peníze, rádi pro Vás zajistíme kompletní porovnání cen dodavatelů na trhu ve vztahu k Vaší spotřebě energií. Máte-li proto pochybnosti o výhodnosti Vašich stávajících smluv, neváhejte se nám ozvat. Provedeme Vás celým procesem a najdeme toho nejvýhodnějšího dodavatele energií pro Vaši domácnost či firmu.

Zvažujete prodej či pronájem Vaší nemovitosti?

Spočítejte si její tržní cenu během 5 minut ZDARMA pomocí našeho Realbota!

Tento článek pro Vás připravil

Přidáno dne

Další články od tohoto autora

  • Realitní makléř

    … aneb vše, co byste o této profesi měli vědět!

    : Realitní makléř
  • 10 důvodů, proč prodat Vaši nemovitost s realitní agenturou R21

    Máte k prodeji či pronájmu dům, byt, chalupu, ale váháte, zda se vůbec svěřit do rukou realitní kanceláře a chcete to raději zkusit na vlastní pěst? Nebo právě hledáte realitní agenturu, která Vám pomůže prodat Vaši nemovitost snadno, rychle, za dobrou cenu a s transparentním a férovým jednáním? Pojďte se sami přesvědčit, že u nás…

    : 10 důvodů, proč prodat Vaši nemovitost s realitní agenturou R21
  • Energie – jak zahýbou s cenami nemovitostí?

    Nedávno jsme si připomněli rok od vpádu Ruska na Ukrajinu. Tato invaze otřásla celým světem, včetně s energiemi. Na počátku roku 2022 se tak rozjela velká energetická krize, se kterou se nějakým způsobem vyrovnáváme doteď.

    : Energie – jak zahýbou s cenami nemovitostí?