Prodat byt i s nájemníkem?

Vlastníte byt, který jste doposud pronajímali a nyní je na čase ho prodat. Co v takovém případě ale dělat s nájemníkem? Musí se vždy vystěhovat nebo existuje možnost, že zůstane a změní se jen majitel? Pojďme se na problematiku prodeje bytu i s nájemníkem podívat podrobněji.

Informovat a dohodnout se

Pokud jste se již rozhodli, že chcete svůj investiční byt prodat, je určitě vhodné nájemníka informovat o vašem záměru. Nejedná se sice o vaši povinnost, doporučujeme však dohodnout se na plánovaném postupu předem. Může se totiž vyskytnout situace, kdy stávající nájemník projeví o odkup bytu zájem. Pokud máte s lidmi, kteří ve vašem bytě žijí, dobré vztahy, můžete si ušetřit spoustu času s hledáním vhodného zájemce. Takové řešení je pro obě strany výhodné a jedná se o nejjednodušší situaci, která může nastat. Pokud tedy váháte, zda stávající nájemníky oslovit, můžete se připravit o skvělou příležitost, jak svou nemovitost zobchodovat.

Kupec má zájem o investiční byt

Může nastat situace, že o váš byt projeví zájem kupec s investičním záměrem. To znamená, že bude chtít bydlení také pronajímat. V takovém případě se zase jedná o velmi příznivou situaci pro všechny zúčastněné. Vy, jakožto prodejce, získáte za svůj majetek finance, kupec má zajištěné ověřené a spolehlivé nájemníky. A pro obyvatele bytu se prakticky nic nemění (pouze smluvní podmínky dnem zápisu do katastru nemovitostí). Stávající nájemníci tedy nemusí hledat nové bydlení a celé řešení je výhodné pro všechny účastníky.

Kupec chce byt využívat k vlastnímu bydlení

Jiná situace nastává, když chce zájemce byt využívat pro vlastní bydlení. Pokud tedy kupující požaduje prázdnou nemovitost, je třeba nájem se stávajícími obyvateli ukončit. Zde nastávají dvě možnosti a záleží, jaký typ smlouvy jste s nájemníky při nastěhování sjednali.

Smlouva na dobu určitou

Pokud máte s obyvateli bytu uzavřenou smlouvu na dobu určitou, máte dvě možnosti. Buď se pokusíte dohodnout na termínu, ke kterému se nájem ukončí nebo jednoduše počkáte, až smluvní doba vyprší. Čekat do konce lhůty budete muset i v případě, že nájemníci odmítnou váš návrh na dřívější opuštění bytu. V každém případě pak máte jakožto majitel možnost smlouvu neprodloužit a nájemníci byt musí uvolnit. V každém případě je zde ale jasně stanovený nejzazší termín, do kterého mají obyvatelé bytu garantované bydlení a od kterého můžete prázdný byt prodávat.

 

Podpis smlouvy

 

Smlouva na dobu neurčitou

Jiná situace nastává v případě uzavření smlouvy na dobu neurčitou. Zde je pro majitele celá záležitost o něco komplikovanější. Dle § 2288 občanského zákoníku totiž musíte mít relevantní důvod k ukončení nájmu. Mezi relevantní důvody podle výše zmíněného paragrafu patří například:

V případě, že byste splnili zákonem stanovený důvod, pak máte právo vypovědět nájemní smlouvu ve 3 měsíční lhůtě. Jelikož ale prodej bytu nepatří mezi relevantní důvody pro vypovězení smlouvy, zbývá pouze pokusit se s nájemníkem dohodnout na vystěhování. Pokud však nájemník nebude chtít byt opustit na základě vzájemné dohody, zbývá vám možnost hledat kupce s investičním záměrem.

 

 

Ani zde ale nemusíte mít obavy. Na trhu se zájem jak o byty k vlastnímu využití, tak k investičnímu záměru, pohybují v přibližně stejném poměru. Najít kupce nebude jistě tak složité, jak se může na první pohled zdát. Zvlášť pokud prodej svěříte zkušenému makléři, který vám ušetří spoustu času a provede vás všemi záležitostmi.

V případě, že si nejste jisti, neváhejte se na nás obrátit na e-mailu nebo Messengeru. My v R21 vám rádi se vším poradíme.

Zvažujete prodej či pronájem Vaší nemovitosti?

Spočítejte si její tržní cenu během 5 minut ZDARMA pomocí našeho Realbota!

Tento článek pro Vás připravil

Přidáno dne

Další články od tohoto autora

  • Realitní makléř

    … aneb vše, co byste o této profesi měli vědět!

    : Realitní makléř
  • 10 důvodů, proč prodat Vaši nemovitost s realitní agenturou R21

    Máte k prodeji či pronájmu dům, byt, chalupu, ale váháte, zda se vůbec svěřit do rukou realitní kanceláře a chcete to raději zkusit na vlastní pěst? Nebo právě hledáte realitní agenturu, která Vám pomůže prodat Vaši nemovitost snadno, rychle, za dobrou cenu a s transparentním a férovým jednáním? Pojďte se sami přesvědčit, že u nás…

    : 10 důvodů, proč prodat Vaši nemovitost s realitní agenturou R21
  • Energie – jak zahýbou s cenami nemovitostí?

    Nedávno jsme si připomněli rok od vpádu Ruska na Ukrajinu. Tato invaze otřásla celým světem, včetně s energiemi. Na počátku roku 2022 se tak rozjela velká energetická krize, se kterou se nějakým způsobem vyrovnáváme doteď.

    : Energie – jak zahýbou s cenami nemovitostí?