Prodej pozemku – jak na něj?

Chystáte se prodat pozemek? My doporučujeme svěřit vše zkušené realitní agentuře. Pokud však přece jen chcete prodej uskutečnit vlastními silami, poradíme Vám, jak na to. Na co se zaměřit a co je potřeba zkontrolovat, než pozemek nabídnete, se dozvíte v tomto článku!

Katastr nemovitostí a územní plán

Pokud se rozhodneme prodat pozemek, jako první nás pravděpodobně napadne vyhledat v katastru nemovitostí potřebné informace (parcelní číslo, výměru, druh pozemku apod.). Důležitější je však nahlédnout do územního plánu a zjistit, jak je možné s pozemkem naložit. Druh pozemku, který je uveden v katastru nemovitostí, vyjadřuje jeho současný stav. Ten je však možné v budoucnu změnit. Jak? To vyčteme právě z územního plánu.

Příklad

Paní Věra zdědila v Ostrovačicích pozemek a rozhoduje se, zda jej prodá či nikoli. Po náhledu do katastru již ví, že její nově nabytý pozemek s parcelním číslem 490/28 a velikostí 39 914 m2 je v současnosti veden jako orná půda. V územním plánu (grafická část – hlavní výkres) pak paní Věra vyhledá svůj pozemek, ten je zamalovaný v ploše Z, což je v textové části specifikováno jako zemědělská plocha. Je tedy plánováno, že pozemek bude nadále využíván zejména pro zemědělské účely. Budou se zde moct nacházet intenzivní travní porosty, účelové komunikace, polní cesty, podmíněně zde mohou vzniknout vodní plochy, protierozní opatření či cyklistické trasy na okrajích pozemku. Nepřípustné však jsou jakékoli stavby, které by nějakým způsobem půdu znehodnotily.

Oproti tomu pan Tomáš vlastní v Ostrovačicích pozemek s parcelním číslem 573/1, který je v katastru nemovitostí rovněž veden jako orná půda. Pokud se však podívá do územního plánu, zjistí, že na rozdíl od pozemku paní Věry, na jeho pozemku je v budoucnu počítáno s individuálním (rodinným) bydlením. Je tedy pravděpodobné, že ačkoli je momentálně pozemek pana Tomáše veden jako orná půda, v budoucnu zde bude možné vystavět rodinný dům.

Nahlížení do katastru nemovitostí

Územní plán Ostrovačice

Z příkladu tedy jasně vyplývá, že u prodeje pozemku je velmi důležité brát v potaz zejména to, co říká územní plán, to bude zcela určitě zajímat i potenciálního kupce. Územní plán nám poskytne relevantnější informace oproti katastru nemovitostí, a také lépe napoví, co se týče peněžní hodnoty pozemku (např. pozemek určen k rodinné či komerční výstavbě je v inzerci značně hodnotnější než zemědělská půda).

O tom, jak poznat, zda na pozemku, jenž vystupuje v inzerci jako stavební, budete moct skutečně postavit dům, se dočtete v článku zde.

Ne vždy můžeme stavět podle svých představ

Pokud v grafické části územního plánu zjistíme, že daný pozemek může být využit k výstavbě, je dobré nahlédnout i do textové části a vyhledat územní regulativy, tedy podmínky, které určují, co přesně může být na pozemku vystavěno a jak to musí vypadat. Obce si totiž mohou samy stanovit tyto kritéria. V určitých lokalitách tak může být například dovolena pouze výstavba domů o výšce maximálně jednoho nadzemního podlaží s podkrovím a šikmou střechou, pokud by návrh domu tyto podmínky nesplňoval, nebude vydáno stavební povolení.

Obce také mohou stanovit minimální rozměry pro zástavbu. Jinými slovy, například rodinné domy se mohou stavět pouze na pozemcích o velikosti 800 m2 a více. Pokud tedy máme pozemek o velikosti 700 m2 a nebude nám dána výjimka (což velmi pravděpodobně nebude), stavět nemůžeme i kdyby byl v katastru pozemek veden jako stavební.

Na co nezapomenout

Určitě je zapotřebí na listu vlastnictví zkontrolovat, zda pozemek není zatížen věcným břenem. Důležité je také vyžádat si od jednotlivých provozovatelů inženýrských sítí vyjádření o jejich případné existenci na daném pozemku. Podstatný je tento krok zejména v případě, kdy se jedná o stavební pozemek uprostřed vesnice. Díky vyjádření provozovatelů sítí zjistíme, zda kolem pozemku vede plyn, kanalizace, internet, také jaké jsou kapacity a jestli vůbec bude možné se napojit.

Kde prodat pozemek?

Možností kde prodat pozemek je samozřejmě hodně. Nabízí se realitní agentury, inzertní portály, výkupy apod. Co rozhodně nedoporučujeme, je reagovat na dopisy typu „Koupím rodinný dům nebo pozemek v této lokalitě“. Ty jsou zpravidla zasílány lidmi, kteří nemovitost ocení hodně pod cenou a nepředloží férovou tržní nabídku.

Mohlo by se zdát, že díky velké poptávce, která současně panuje na trhu s nemovitostmi, nebude problém cokoli prodat a po nabízeném pozemku se jen zapráší. Avšak každá nemovitost si zaslouží dobrou prezentaci. I pozemek se dá hezky nafotit, přiložit snímek z katastrální mapy, poskytnout důležité informace, případně navrhnout způsob, jak může být pozemek využit a doplnit jej vizualizací. Dobrá prezentace by měla přilákat zájemce a donutit ho přemýšlet nad hodnotou pozemku.

Podívejte se, jak pozemky k prodeji prezentujeme my!

Prodej pozemku není snadná záležitost. Existuje velké množství věcí, které je potřeba během procesu prodeje kontrolovat. Proto nic nepodceňte a raději se svěřte do rukou odborníků. 

My v R21 Vám rádi pomůžeme! Proto neváhejte a kontaktujte nás.

Telefon | E-mail | Facebook | Instagram

 

Zvažujete prodej či pronájem Vaší nemovitosti?

Spočítejte si její tržní cenu během 5 minut ZDARMA pomocí našeho Realbota!

Tento článek pro Vás připravil

Přidáno dne

Další články od tohoto autora

  • Realitní makléř

    … aneb vše, co byste o této profesi měli vědět!

    : Realitní makléř
  • 10 důvodů, proč prodat Vaši nemovitost s realitní agenturou R21

    Máte k prodeji či pronájmu dům, byt, chalupu, ale váháte, zda se vůbec svěřit do rukou realitní kanceláře a chcete to raději zkusit na vlastní pěst? Nebo právě hledáte realitní agenturu, která Vám pomůže prodat Vaši nemovitost snadno, rychle, za dobrou cenu a s transparentním a férovým jednáním? Pojďte se sami přesvědčit, že u nás…

    : 10 důvodů, proč prodat Vaši nemovitost s realitní agenturou R21
  • Energie – jak zahýbou s cenami nemovitostí?

    Nedávno jsme si připomněli rok od vpádu Ruska na Ukrajinu. Tato invaze otřásla celým světem, včetně s energiemi. Na počátku roku 2022 se tak rozjela velká energetická krize, se kterou se nějakým způsobem vyrovnáváme doteď.

    : Energie – jak zahýbou s cenami nemovitostí?