Realitní makléř

… aneb vše, co byste o této profesi měli vědět!

Realitní makléř – takové běžné povolání, se kterým se každý z nás, přímo či nepřímo, zajisté už někdy v minulosti potkal. Pamatujete na výrazná sáčka, kožené kufříky a přesvědčivé úsměvy z devadesátek? Taková byla zhruba představa každého druhého člověka, když se řeklo slovo “makléř”. Stejně tak jako další profese, se i profese realitního makléře za poslední dekády dost změnila a posunula, pevně věříme, vpřed. Pojďme se tedy na toto povolání podívat trošku hlouběji…

Co vlastně znamená spojení realitní makléř?

Slovo makléř pochází z němčiny, konkrétně ze spojení der Makler, což v překladu v úplném počátku znamenalo “ten, kdo dělá danou věc”. V přeneseném významu se posléze der Makler, tedy makléř, začalo využívat na burze pro licencované obchodníky a později i na trhu s nemovitostmi, z čehož vzniklo spojení realitní makléř. Každopádně makléř představuje osobu, která na základě přidělené licence provozuje odbornou obchodní činnost a získává za ni provizi. 

Co dělá realitní makléř?

V předchozím odstavci jsme se dozvěděli, že realitní makléř zprostředkovává obchody s nemovitostmi. Zabývá se jak prodeji, tak i pronájmy na realitním trhu. To je ovšem velmi zjednodušeně řečeno. Pod drobnohledem totiž zjistíme, co všechno tato profese pojímá. Realitní makléř především vyhledává nemovitosti, komunikuje a sjednává schůzky s klienty, stejně tak jako osobní prohlídky s případnými zájemci, zaštiťuje celý proces prodeje či pronájmu nemovitosti včetně smluvního zajištění, komunikace s advokáty, notáři, exekutory a dalšími zúčastněnými stranami. Když na to přijde, realitní makléř může být bytovým designerem, fotografem, kameramanem, moderátorem, marketérem i uklízečkou v jedné osobě – záleží na individuálním pojetí konkrétního makléře.

Jak se stát realitním makléřem?

Možná bychom mohli říct, že realitním makléřem se člověk nestává, realitním makléřem se člověk rodí! 🙂 Ale vtip stranou – pokud zvažujete životní změnu a přemýšlíte nad vstupem do světa realit, měli byste zvážit, jakou formu pro své nastávající povolání zvolíte. Pozici realitního makléře totiž můžete vykonávat takzvaně na vlastní pěst, nebo se nechat zaměstnat. Pokud nemáte předchozí zkušenosti v oboru, určitě Vám první z možností nemůžeme hned na začátek doporučit. Skočit do toho po hlavě bez praxe může být velmi riskantní a zpočátku i finančně náročné. Pokud se rozhodnete pro druhou z možností, velmi pravděpodobně se Vám dostane podrobného zaškolení a potřebné péče v některé z Vámi dobře zvolených realitních kanceláří či agentur. Důležité je věnovat výběru svého zaměstnavatele dostatečnou pozornost a vybrat kvalitní realitní agenturu, která Vám poskytne kromě zaškolení i soustavný mentoring a koučink.

Jak to bylo s profesí realitního makléře dříve?

Pokud se podíváme do dávné historie před rok 1989, povolání realitního makléře bychom na žádném seznamu profesí nenašli. K hlavnímu rozvoji této profese došlo až po roce 1990, kdy se začalo více obchodovat s nemovitostmi namísto individuálních domluv a výměn mezi jejich majiteli. Realitní makléři provozovali svou činnost bez jakýchkoliv požadavků na odborné znalosti a způsobilosti, jednalo se totiž o volnou živnost. Tuto skutečnost změnil až příchod zákona o realitním zprostředkování z roku 2020.

Současné legislativní podmínky pro realitní makléře

Od března roku 2020 je v platnosti Zákon o realitním zprostředkování, který přinesl zásadní změnu, a tou byl přechod realitní činnosti z živnosti volné na živnost vázanou. Co tato změna znamená v praxi a jaké podmínky musí realitní makléři splňovat?

Zde si dovolíme citovat ze Zákona č. 455/1991 Sb. o živnostenském podnikání, kde je uvedeno, že realitní makléři musí být odborně způsobilí, tedy musí splňovat jednu z následujících podmínek:

Kromě odborné způsobilosti Zákon o realitním zprostředkování také zaručuje bezúhonnost realitních zprostředkovatelů.

Realitní zkoušky pro realitní makléře

Pokud nemáte potřebné vzdělání ani chuť a čas na získání potřebných let praxe, nezoufejte. I pro Vás je tu řešení v podobě státních realitních zkoušek. Zkoušku profesní kvalifikace musíte složit u certifikovaných subjektů a počítejte s cenou, která se pohybuje okolo 6 tisíc korun. Některé větší realitní kanceláře poskytují zvýhodněné nabídky pro své budoucí realitní makléře včetně školení. Vy se můžete na státní makléřskou zkoušku připravit i sami v podobě samostudia nebo zvolit některý z široké nabídky prezenčních a online kurzů. Závěrečná zkouška pak trvá zhruba 3 až 6 hodin a obsahuje písemnou i ústní a praktickou část. 

Co víc ještě realitní makléř potřebuje?

Odborná způsobilost a praxe v oboru patří k oficiálním požadavkům na profesi realitního makléře. Které vlastnosti, schopnosti a dovednosti Vás ale opravdu dovedou k úspěšnému fungování v oblasti realitního zprostředkování? Pokud Vás zajímají tzv. must have soft skills každého makléře, čtěte dál…

Komunikativnost

Zajisté se shodneme, že základem úspěchu každého obchodníka je umění komunikace. Není tomu jinak ani v případě realitních makléřů. Právě schopnost domluvit se, efektivně komunikovat a řešit problémy, předávat informace jsou základními pilíři úspěchu každého realitního makléře.  

Flexibilita

Jistě si dokážete představit, jak proměnlivý může být pracovní den realitního makléře. Naplánujete si agendu, chcete dohnat resty, v tu chvíli zazvoní telefon a všechno je jinak. A není to tak jen u naší profese, že platí “Náš zákazník, náš pán.”. Dobrý realitní makléř se vždy snaží maximálně vyjít vstříc požadavkům svých klientů. 

Proaktivnost

Každému realitnímu makléři by neměl chybět proaktivní přístup k vyhledávání nových příležitostí na realitním trhu. Pod proaktivním přístupem si můžete představit aktivní oslovování klientů, hledání nemovitostí a využívání všech dostupných komunikačních kanálu pro dosažení svých cílů. 

Kreativnost

Prezentace nemovitostí v současné době doslova boří dosud nastavené hranice – kreativitě a fantazii se prostě meze nekladou. Pokud realitní makléř chce zaujmout, získat pozornost a efektivně pronajmout či prodat nemovitost, musí být tvůrčí i při tvorbě komunikační strategie svých zakázek!

Spolehlivost

O tom asi vůbec nemusíme diskutovat. Podívame – li se na věc nejen z klientského úhlu pohledu, realitnímu makléři prostě musíte věřit a spoléhat na něj ve všech ohledech a za každých okolností.

Profesionalita

Schopnost chovat se za každých okolností profesionálně je neodmyslitelným předpokladem pro každého dobrého realitního makléře. Profesionalitě předchází odpovídající odbornost, odpovědnost a důslednost, která realitního makléře provází na každém jeho kroku. 

Jaký by realitní makléř rozhodně být neměl?

Vzhledem k tomu, že tato profese je převážně o spolupráci mezi lidmi, jsou vlastnosti, které by měly být pro realitního makléře naprosto tabu. Jste nedochvilní, nedokážete mluvit narovinu a být upřímní, vyhýbáte se problémům a co nemusíte udělat hned, odkládáte na později? Tak to by Vám to mezi realitními makléři neklapalo. Samozřejmě vyjímky se najdou! Bohužel i v našem makléřském řemesle můžete narazit na pofidérní realitní makléře, kteří na Vás budou zkoušet své nejnovější nekalé obchodní taktiky a triky. Mějte se proto prosím na pozoru před podobně nepoctivými osobami a subjekty. 

Jak vybrat dobrého realitního makléře?

Předtím, než se svěříte do rukou konkrétního realitního makléře, nezapomeňte si udělat svůj malý soukromý průzkum trhu. V dnešní internetové době jsou veřejně dostupné reference od spokojených zákazníků či reakce těch nespokojených, můžete si prohlédnou kvalitu zpracování prezentace nabízených nemovitostí i charakter a  rozsah služeb jednotlivých realitních makléřů a realitních agentur. Samozřejmě nemalou váhu na realitním trhu má slovní doporučení od přátel a známých, co už mají s někým konkrétním dobrou zkušenost.

Sdružení pro realitní makléře

I v našem oboru existují uskupení, která zastřešují subjekty zabývající se zprostředkováním obchodů na realitním trhu. Tím nejznámějším je Asociace realitních kanceláří České republiky.
 

Pokud si tedy pohlídáte všechny výše zmíněné body, jsme přesvědčeni, že najdete toho správného realitního makléře a uděláte tak pro Vaši nemovitost maximum. A v případě, že si nejste jistí, s klidem se obraťte na nás. Budeme se těšit, že se nám ozvete na TelefonE-mailFacebook nebo Instagram.

Zvažujete prodej či pronájem Vaší nemovitosti?

Spočítejte si její tržní cenu během 5 minut ZDARMA pomocí našeho Realbota!

Tento článek pro Vás připravil

Přidáno dne

Další články od tohoto autora

  • Realitní makléř

    … aneb vše, co byste o této profesi měli vědět!

    : Realitní makléř
  • 10 důvodů, proč prodat Vaši nemovitost s realitní agenturou R21

    Máte k prodeji či pronájmu dům, byt, chalupu, ale váháte, zda se vůbec svěřit do rukou realitní kanceláře a chcete to raději zkusit na vlastní pěst? Nebo právě hledáte realitní agenturu, která Vám pomůže prodat Vaši nemovitost snadno, rychle, za dobrou cenu a s transparentním a férovým jednáním? Pojďte se sami přesvědčit, že u nás…

    : 10 důvodů, proč prodat Vaši nemovitost s realitní agenturou R21
  • Energie – jak zahýbou s cenami nemovitostí?

    Nedávno jsme si připomněli rok od vpádu Ruska na Ukrajinu. Tato invaze otřásla celým světem, včetně s energiemi. Na počátku roku 2022 se tak rozjela velká energetická krize, se kterou se nějakým způsobem vyrovnáváme doteď.

    : Energie – jak zahýbou s cenami nemovitostí?