Výhradní zastoupení – exkluzivita realitní kanceláře

Co je to výhradní realitní zastoupení a jaké výhody Vám přináší? Není lepší inzerovat nemovitost více realitními kancelářemi současně? A co všechno je dobré zahrnout do smlouvy o zprostředkování?

Pokud prodáváte nebo pronajímáte nemovitost a rozhodnete se využít služeb realitní kanceláře, můžete být zastoupení dvěma způsoby. První variantou je zastoupení nevýhradní, tzn. nemovitost může být nabízená prostřednictvím několika realitních kanceláří současně. Druhou možností je zastoupení výhradní, kdy prodej nemovitosti zprostředkovává výhradně (exkluzivně) jedna vybraná realitní kancelář.

Nevýhradní zastoupení

V momentě, kdy se rozhodnete prodat či pronajmout nemovitost, zpravidla i doufáte, že se vážný zájemce objeví co nejrychleji. Může se Vám tedy zdát, že zvolit nevýhradní způsob zastoupení a nabízet tak nemovitost prostřednictvím hned několika realitních kanceláří bude pro Vás tou správnou volbou. Takový postup však silně nedoporučujeme. Proč?

Nevýhradní, tedy neexkluzivní způsob zastoupení, je charakteristické zejména nedostatečným způsobem inzerce. Jelikož realitní makléř nemá s prodávajícím podepsanou smlouvu o exkluzivitě, předpokládá, že je nemovitost nabízená i jinou realitní kanceláří. Nemá tedy jistotu, že právě jemu se podaří nemovitost prodat a získat tak provizi z prodeje. Vhodnému zpracování prezentace nemovitosti proto nevěnuje příliš snahy, fotografie pořídí mobilním telefonem a nabídku zveřejní na 2–3 realitních portálech.

Posuďte sami, prodají takovéto fotografie Vaši nemovitost?

Výhradní zastoupení

Druhá varianta, výhradní (exkluzivní) zastoupení, je pro klienta výrazně lepší. Klient svou nemovitost svěří do péče jedné realitní kanceláře, se kterou podepíše smlouvu o výhradním zastoupení. To znamená, že vybraná kancelář získá na určitou dobu výhradní právo nemovitost prodávat a bude mnohem více motivována do prodeje investovat. Nemůže se totiž stát, že ji dům/byt někdo prodá pod rukama.

Realitní kancelář udělá hezké fotografie, natočí videoprohlídku či dokonce vytvoří speciální webové stránky pro prodej nemovitosti. Vše tak, aby prodala za co nejvyšší možnou cenu nebo co nejrychleji, to záleží na zvolené strategii.

 

Jak může vypadat prezentace nemovitosti? Profesionální fotografievideoprohlídky nebo dokonce záběry z dronu jsou pro nás v R21 samozřejmostí!

 

Jediné, co je v rámci exkluzivního zastoupení poněkud riskantní, je výběr realitní kanceláře. Pokud vyberete špatně, může se stát, že podepíšete smlouvu o výhradním zastoupení, ale zodpovědný makléř nebude dělat nic proto, aby nemovitost v průběhu smluveného období prodal.

Pár našich rad, na co je dobré se při výběru realitní kanceláře zaměřit, najdete v článku Jak vybrat nejlepší realitní kancelář.

Smlouva o realitním zprostředkování

Dle zákona č. 39/2020 Sb. o realitním zprostředkování vyžaduje tato smlouva vždy písemnou formu a musí obsahovat tyto náležitosti:

A)     označení předmětu převodu, nebo předmětu užívání nebo požívání,

B)     výši kupní ceny, nájemného nebo jiné úplaty, popřípadě způsob jejich určení, je-li realitní smlouva úplatná,

C)     výši provize, nebo způsob jejího určení (jakými způsoby může být provize určena, najdete v článku Provize realitní kanceláře).

Byla-li smlouva sjednána na dobu neurčitou, může výpovědní doba činit nanejvýš měsíc. Pokud však bylo s klientem ujednáno výhradní realitní zastoupení, může být smlouva sepsána pouze na dobu určitou a to maximálně na 6 měsíců (lze ji však opakovaně prodlužovat).

Jednoznačně také doporučujeme trvat na tom, aby byly ve smlouvě definovány všechny povinnosti, ke kterým se realitní kancelář zavazuje. Může to být například: zajištění profesionálního nafocení a předcházející příprava nemovitosti, nafilmování prostor a okolí, vedení prohlídek s potenciálními kupujícími, zajištění právního servisu a nezbytné smluvní dokumentace atd.

Chcete svěřit Vaší nemovitosti do správných rukou? Rádi byste zjistili, jaké služby nabízíme my a jakým způsobem nemovitosti propagujeme? Podívejte se na námi zrealizované prodeje či pronájmy bytů a domů. Pokud se Vám naše práce bude líbit, kontaktujte nás. Rádi pomůžeme a zodpovíme všechny Vaše dotazy!

Zastihnete nás na telefonu nebo také online na e-mailu a sociálních sítích, FacebookuInstagramu.

 

Zvažujete prodej či pronájem Vaší nemovitosti?

Spočítejte si její tržní cenu během 5 minut ZDARMA pomocí našeho Realbota!

Tento článek pro Vás připravil

Přidáno dne

Další články od tohoto autora

  • Realitní makléř

    … aneb vše, co byste o této profesi měli vědět!

    : Realitní makléř
  • 10 důvodů, proč prodat Vaši nemovitost s realitní agenturou R21

    Máte k prodeji či pronájmu dům, byt, chalupu, ale váháte, zda se vůbec svěřit do rukou realitní kanceláře a chcete to raději zkusit na vlastní pěst? Nebo právě hledáte realitní agenturu, která Vám pomůže prodat Vaši nemovitost snadno, rychle, za dobrou cenu a s transparentním a férovým jednáním? Pojďte se sami přesvědčit, že u nás…

    : 10 důvodů, proč prodat Vaši nemovitost s realitní agenturou R21
  • Energie – jak zahýbou s cenami nemovitostí?

    Nedávno jsme si připomněli rok od vpádu Ruska na Ukrajinu. Tato invaze otřásla celým světem, včetně s energiemi. Na počátku roku 2022 se tak rozjela velká energetická krize, se kterou se nějakým způsobem vyrovnáváme doteď.

    : Energie – jak zahýbou s cenami nemovitostí?