Žádnou realitku! Ten byt se pronajme sám!

Pronajímáte byt a nechcete využívat služby realitky? Nejste sami. Tuto větu slýchávám v posledních týdnech velmi často. Pokaždé vypadá trošku jinak, slova jsou zvolená různě, ale obsah je vždy stejný. Nechci platit za služby, které nepotřebuji. Pronajmout byt není žádný kumšt. Je? Není?

Vzhledem k reakcím soudím, že většina realitních kanceláří neumí výhody svých služeb pro zákazníka dobře komunikovat. Abych tuto situaci pomohl napravit, sepsal jsem 6 důvodů, proč se domnívám, že je vhodné pronájem bytu svěřit spolehlivému realitnímu makléři nebo správci nemovitostí.

1. Smlouva

Papír, na který většina lidí neklade příliš velký důraz. Proč taky utrácet za právníky, když si to stejné mohu stáhnout jako vzor z internetu? Vždyť se nejedná o žádný velký závazek. První chyba. Nájem i prodej nemovitých věcí upravuje občanský zákoník. Ten je rozdělen na jednotlivé oddíly, pododdíly a paragrafy a nájmu věnuje samostatně 124 paragrafů! Naproti tomu koupi nemovité věci popisuje ve 29 paragrafech. Nájemce je v nájemní smlouvě ze zákona slabší stranou a jako slabší strana požívá velmi silné ochrany. Například takové, že pro neplacení nelze smlouvu ukončit dříve, než nájemník dluží 3 nájemné. Dobře sepsaná nájemní smlouva je základním předpokladem pro úspěšný pronájem bytu.

2. Pojištění

Přemýšleli jste nad pojištěním? Né nad pojištěním nemovitosti jako takové – to považuji za naprostý standard, ale o pojištění pro vaše nájemníky. Pojištění odpovědnosti za škodu v občanském životě, nebo také “pojistka na blbost”, může sehrát významnou roli v případě, že Vám nájemník poškodí vybavení. Před tím, než uzavřete nájemní smlouvu se ujistěte, že nájemce má sjednané pojištění odpovědnosti. 

Sepište všechno. Lednici, pračku, stůl i rohožku v zádveří.

3. Předávací protokol

Asi nejdůležitější část celého úvodního procesu při pronájmu nemovitosti. Sepište všechno. Lednici, pračku, stůl i rohožku v zádveří. Identifikujte naprosto přesně vč. značky, typu a v ideálním případě i fotografie. Při vzniku případných problémů budete v lepší pozici, protože co je psáno, to je dáno.

4. Nájemníci

Vybrat kvalitní nájemníky také stojí jisté úsilí. Před tím, než podepíšete nájemní smlouvu, ujistěte se, že Vámi vybraný úředník, prodavač, obchodní zástupce nebo ajťák je opravdu tím, kým tvrdí, že je. Chtějte kontakt do zaměstnání, chtějte reference na předchozí bydliště. Ptejte se na to, jak dlouho trval minulý nájemní vztah a jaké má s tímto člověkem pronajímatel zkušenosti. A samozřejmě UTFG! (“Use the fucking google” nebo také “používejte ten ******* google”). Pokud bude existovat nějaký problém, je vysoce pravděpodobné, že ho objevíte.

5. Nájemné

Nájemné je důvod, proč celý tento kolotoč organizujeme. Chceme byt pronajmout a dostat nájemné. A né jen tak ledajaké nájemné. Chceme dostat co nejvyšší nájemné. A skutečně víme, kolik můžeme dostat? Co třeba vybavit byt a pronajmout ho za víc, kvůli lepšímu vybavení? Můžeme také uspořit na energiích (ano, i to umíme) a o rozdíl zvýšit nájemné. Je k bytu parkovací stání nebo dokonce garáž? I ta má svou hodnotu. Možností je celá řada, tak je využijte.

6. Čas

Pronájem bytu není bezstarostný. Péče o něj stojí spoustu času a ten má svoji cenu. Zvažte, jakou cenu má Váš čas a srovnejte, zda by nebylo výhodnější jej využít nějak smysluplněji. Co třeba víkendový výlet s rodinou? Nebo cyklozájezd do Rakouska? Destinaci nechám na Vás, a přeji abyste bezstarostných výletů při pronajímání nemovitosti stihli co možná nejvíce.

Zvažujete prodej či pronájem Vaší nemovitosti?

Spočítejte si její tržní cenu během 5 minut ZDARMA pomocí našeho Realbota!

Tento článek pro Vás připravil

Přidáno dne

Další články od tohoto autora

  • Realitní makléř

    … aneb vše, co byste o této profesi měli vědět!

    : Realitní makléř
  • 10 důvodů, proč prodat Vaši nemovitost s realitní agenturou R21

    Máte k prodeji či pronájmu dům, byt, chalupu, ale váháte, zda se vůbec svěřit do rukou realitní kanceláře a chcete to raději zkusit na vlastní pěst? Nebo právě hledáte realitní agenturu, která Vám pomůže prodat Vaši nemovitost snadno, rychle, za dobrou cenu a s transparentním a férovým jednáním? Pojďte se sami přesvědčit, že u nás…

    : 10 důvodů, proč prodat Vaši nemovitost s realitní agenturou R21
  • Energie – jak zahýbou s cenami nemovitostí?

    Nedávno jsme si připomněli rok od vpádu Ruska na Ukrajinu. Tato invaze otřásla celým světem, včetně s energiemi. Na počátku roku 2022 se tak rozjela velká energetická krize, se kterou se nějakým způsobem vyrovnáváme doteď.

    : Energie – jak zahýbou s cenami nemovitostí?