Ceny nemovitostí v roce 2023 – budou ceny bytů klesat?

Rok 2022 je ten tam a my, stejně jako většina z Vás, bilancujeme nad rokem uplynulým. Rokem, který byl, nejen pro realitní trh, velmi dynamický, nestabilní a překvapivý. Co vše se událo? Jaký to bude mít vliv na rok 2023? Bude líp, či hůř? Co bychom měli udělat? Pojďme si na tyto otázky společně odpovědět.

Jaký bude vývoj cen nemovitostí v roce 2023?

Ti z Vás, co pravidelně sledují vývoj cen nemovitostí, nám jistě dají za pravdu, když řekneme, že zlaté časy pro prodej jsou již dávno pryč. V uplynulých letech se nemovitosti napříč celou republikou mnohdy vyšplhaly až na pomyslný vrchol. Tomu je však konec. Již teď můžeme sledovat výrazný pokles a v průběhu příštího roku se bavíme o 15-20 % dolů. 

Ceny nemovitostí v ČR
Zdroj: https://realitymix.cz/statistika-nemovitosti/byty-prodej-prumerna-cena-bytu.html

Jsou samozřejmě žádané lokality, jako Brno či Praha, které si svoji cenu stále ještě drží, ale jedná se spíše o efekt jakési setrvačnosti. Prodávající se pochopitelně nechtějí smířit s realitou a zuby nehty se drží svých původních představ o prodejní ceně. Největší propad v cenách bytů zažili majitelé nemovitostí v Hradci Králové, Ostravě a Karlových Varech. Naopak mírný nárůst cen byl zaznamenám Pardubicích, Liberci, Zlíně a Jihlavě. Pokud i Vy plánujete prodej své nemovitosti, příliš dlouho neotálejte. Zde nyní opravdu platí, čím dříve, tím lépe. 

Vysoké sazby hypoték stojí za klesající cenou nemovitostí

A co stojí za padajícími cenami našich bytů a domů? Jedním z hlavních důvodů jsou jistě čím dál víc nedostupné hypotéky. Ještě loni touto dobou jste si mohli vzít hypotéku s průměrnou hypoteční sazbou okolo 2 %. Za pouhý rok se sazby hypoték vyšplhaly až na nynějších 6,3 %. Není divu, ekonomika se nachází v recesi. 

Vývoj úrokových sazeb hypoték

Zdroj: https://www.hypoindex.cz/clanky/fincentrum-hypoindex-listopad-2022-slevove-akce-konci-sazby-opet-rostou/

V praxi to znamená, že pokud byste si v loňském roce vzali hypotéku na 3 miliony korun s úrokovou sazbou 2,5 % a dobou splácení 25 let, zaplatili byste na měsíční splátce přibližně o 6 500 korun méně než při stejné hypotéce letos. A to už je v rodinném rozpočtu domácnosti znát opravdu zřetelně. 

Nájemné vyrostlo až o 20 %

Vývoj letošního roku se dá považovat za více než dramatický, potýkáme se s nejistotami spojenými s válkou na Ukrajině, výrazně vzrostly ceny potravin, energií a mnoho dalšího. Ale abychom za tím vším neviděli jen samá negativa, pojďme se podívat i na pozitiva, která to všechno s sebou přináší. Srdce každého investora jisté zajásá při pohledu na tabulku znázorňující vývoj průměrných cen pronájmu za poslední rok. Hned na první pohled totiž zjistí, že ceny pronájmu vzrostly téměř všude, místy dokonce až o 20 %. Nejvíce nájmy rostly v Pardubicích, Praze, Brně, Ostravě, Hradci Králové a Plzni. Naopak nejméně se navýšení dotklo peněženek nájemníků v Olomouci, Zlíně, Karlových Varech a Českých Budějovicích.

Vývoj cen nájemného v roce 2022

Zdroj: https://realitymix.cz/statistika-nemovitosti/byty-pronajem-prumerna-cena-pronajmu-1m2-mesic.html

Z našeho pohledu tuto skutečnost můžeme pouze potvrdit – zájem o nájemní bydlení je obrovský a poptávka jednoznačně určuje cenu. Hlavním pozitivem je ovšem to, že se konečně začíná snižovat propast mezi vysokou pořizovací cenou nemovitosti a velmi nízkou cenou pronájmu. 

Zajímá Vás, jak to vidíme s realitním trhem do budoucna my? Tak čtěte dál. Je téměř jisté, že ceny nájmů i nadále porostou. Odhadujeme v závislosti na lokalitě dalších 10-15 % nahoru v průběhu příštího roku, což je pochopitelné, když doposud Česko patřilo k zemím s extrémně levnými nájmy.

Trend klesajících cen nemovitostí bude také pokračovat, protože jsme stále ještě nenarazili na úplné dno, to budeme teprve hledat po Novém roce. Majitelé nemovitostí si nechtějí připustit změny, které dnešní doba na realitním trhu přináší a jejich vysoké požadavky vytváří bariéru při prodeji. I my neustále hledáme nové příležitosti – další nemovitosti s potenciálem developmentu, ovšem v současné době se málokdy naše nabídka střetne s požadavky a představami klientů o výsledné ceně. Tento klesající trend se v následujícím roce konečně také promítne reálně i v inzerci nemovitostí, kde nyní mnohdy nalezneme ceny až o 15 % vyšší, než je skutečnost. 

Co dělat s nemovitostmi v roce 2023? 

Plánujete prodat nemovitost? Neplánujte a udělejte to, nejlépe hned. Předpokládáme, že následující jaro bude z realitního pohledu dosti náročné, nejlepší doba pro prodej je právě teď, dokud má trh ještě poslední zbytky sil. 

U pronájmu nemovitostí se nebojte říct si o spravedlivou výši nájmu odpovídající současnému trendu, nájemní trh je silný, poptávka vysoká, jsou tak splněny veškeré předpoklady!

A jak dlouho to bude takto pokračovat?

Dle našich očekávání celý následující rok 2023. Vývoj již nebude tak dramatický jako doposud, velká pozitiva neočekáváme. Tak hodně štěstí a v případě, že plánujete prodej či pronájem nemovitosti řešit, obraťte se na nás.

Zvažujete prodej či pronájem Vaší nemovitosti?

Spočítejte si její tržní cenu během 5 minut ZDARMA pomocí našeho Realbota!

Tento článek pro Vás připravil

Přidáno dne

Další články od tohoto autora

  • Realitní makléř

    … aneb vše, co byste o této profesi měli vědět!

    : Realitní makléř
  • 10 důvodů, proč prodat Vaši nemovitost s realitní agenturou R21

    Máte k prodeji či pronájmu dům, byt, chalupu, ale váháte, zda se vůbec svěřit do rukou realitní kanceláře a chcete to raději zkusit na vlastní pěst? Nebo právě hledáte realitní agenturu, která Vám pomůže prodat Vaši nemovitost snadno, rychle, za dobrou cenu a s transparentním a férovým jednáním? Pojďte se sami přesvědčit, že u nás…

    : 10 důvodů, proč prodat Vaši nemovitost s realitní agenturou R21
  • Energie – jak zahýbou s cenami nemovitostí?

    Nedávno jsme si připomněli rok od vpádu Ruska na Ukrajinu. Tato invaze otřásla celým světem, včetně s energiemi. Na počátku roku 2022 se tak rozjela velká energetická krize, se kterou se nějakým způsobem vyrovnáváme doteď.

    : Energie – jak zahýbou s cenami nemovitostí?