Družstevní byty – co a jak? (2. část)

V minulém článku jsme si zhruba naznačili, jak to vůbec s družstevními byty je. Kdo je jejich majitel a v jakém vztahu je s nájemci. V čem je jiný proces koupě/prodeje družstevního bytu a bytu v osobním vlastnictví. A také, která varianta je výhodnější. Dnes budeme pokračovat a řekneme si pár dalších užitečných informací.

Platím nájemné?

Ano, členové družstva odvádějí nájemné, které se skládá z poplatků za služby, příspěvku do fondu oprav a případně také splátky úvěru, který družstvu vznikl u stavby či pořízení domu.

Avšak když je úvěr splacený a nemáme vůči družstvu žádné jiné finanční závazky, lze byt převést do osobního vlastnictví. Pokud se jedná o bezplatný převod, na základě darovací smlouvy mezi bytovým družstvem a nájemníkem (členem družstva), je nový majitel osvobozen od 4% daně z nabytí nemovitých věcí. 

Co můžu a co ne?

Všechny práva a povinnosti plynoucí z držení družstevních podílů jsou zahrnuty ve stanovách. Ty si družstvo zhotovuje samo a všichni majitelé podílů jsou povinní je dodržovat. Ti, kteří tak nebudou činit, můžou být z družstva vyloučení.

Kdo je správce družstva?

Je to osoba, jejíž povinnosti je péče o společné prostory domu, což je pro jeho nájemníky jistě výhodou. Nevýhodou však je, že dostane-li se správce do platební neschopnosti, ručí celým svým majetkem a dokonce i majetkem družstva. Proto je nutné, dát si obzvlášť záležet při volbě osoby do této funkce.

Můžu družstevní byt pronajmout?

Můžete, ale musí to schválit příslušný orgán družstva.

Jiná situace však nastane, když pronajmete například jen jeden z pokojů. Pokud totiž v bytě hodláte nadále bydlet společně s podnájemníkem, nejste nuceni žádat družstvo o svolení.

 

Láká Vás tento styl bydlení? Určitě se není čeho bát! Nezapomeňte se také podívat do naší nabídky, kde jeden zcela nevšední družstevní byt najdete.

Zvažujete prodej či pronájem Vaší nemovitosti?

Spočítejte si její tržní cenu během 5 minut ZDARMA pomocí našeho Realbota!

Tento článek pro Vás připravil

Přidáno dne

Další články od tohoto autora

  • Realitní makléř

    … aneb vše, co byste o této profesi měli vědět!

    : Realitní makléř
  • 10 důvodů, proč prodat Vaši nemovitost s realitní agenturou R21

    Máte k prodeji či pronájmu dům, byt, chalupu, ale váháte, zda se vůbec svěřit do rukou realitní kanceláře a chcete to raději zkusit na vlastní pěst? Nebo právě hledáte realitní agenturu, která Vám pomůže prodat Vaši nemovitost snadno, rychle, za dobrou cenu a s transparentním a férovým jednáním? Pojďte se sami přesvědčit, že u nás…

    : 10 důvodů, proč prodat Vaši nemovitost s realitní agenturou R21
  • Energie – jak zahýbou s cenami nemovitostí?

    Nedávno jsme si připomněli rok od vpádu Ruska na Ukrajinu. Tato invaze otřásla celým světem, včetně s energiemi. Na počátku roku 2022 se tak rozjela velká energetická krize, se kterou se nějakým způsobem vyrovnáváme doteď.

    : Energie – jak zahýbou s cenami nemovitostí?