Dům po prarodičích?

Zdědili jste dům a nevíte co s ním? Bydlení mimo město není nic pro Vás? Pojďme se společně podívat, s čím vším se zděděná nemovitost pojí a jak s ní můžete naložit.

V ideálním případě zemřelý sepsal závěť, všichni pozůstalí se teď sejdou u notáře a bez zbytečných průtahů vše odsouhlasí a podepíší. No nebylo by to nejjednodušší? Bohužel takový případ snad ani neexistuje. Vždy se najde nějaký zádrhel. Buď se jedná o špatně sepsanou závěť, její celkovou absenci nebo se ukáže, že Vaše rodina není tak vřelá, jak se do teď zdála být.

Pokud byla nemovitost odkázána výlučně Vám a všichni pozůstalí s tímto souhlasí, máte ulehčeno. Pokud však byla odkázána každému část, nebo se dědí dle zákona rovným dílem, nastávají komplikace. V případě, že se společně rozhodnete celou nemovitost prodat, musí kupní smlouvu podepsat všichni její majitelé. Můžete se také dohodnout, že jeden v domě zůstane, musí pak ale ostatní dědice vyplatit.

Pokud byste se však rozhodli prodat jen část nemovitosti, musíte pamatovat na předkupní právo. Například jsou tři dědicové, dva chtějí dům prodat, třetí by ho rád koupil. Dva prodávající jsou tudíž ze zákona povinní nabídnout nemovitost nejdříve třetímu dědici, ať se jim to líbí nebo ne.

Samostatnou, a často velmi problematickou, kategorií tvoří daně. Dědická daň byla sice zrušena, pokud se však rozhodnete ponechat si nemovitost, musíte se přihlásit a následně platit daň z nemovitosti. Jestliže ji naopak prodáte, platíte daň z příjmu. Existují ale různé výjimky a další pravidla, které se musí vzít v potaz.

Snad jediná věc, se kterou si nemusíte dělat starosti, je zápis nového majitele do katastru. Ten zařizuje notář. Avšak je dobré dotázat se katastrálního úřadu, zda bylo přepsání nemovitosti již provedené a zažádat o vydání listu vlastnictví. O přepisu Vás totiž nikdo nepoinformuje, ani notář ani katastrální úřad.

 

Problematika dědictví nepatří mezi ty nejsnadnější, co si budeme namlouvat. Avšak pokud se zděděnou nemovitost rozhodnete prodat, nemusíte se bát, rádi Vám pomůžeme. Společně vyřídíme všechny právní záležitosti, co nejlépe zpropagujeme Vaši nemovitost a především najdeme toho nejlepšího kupce. Tak neváhejte a ozvěte se našim makléřům!

Zvažujete prodej či pronájem Vaší nemovitosti?

Spočítejte si její tržní cenu během 5 minut ZDARMA pomocí našeho Realbota!

Tento článek pro Vás připravil

Přidáno dne

Další články od tohoto autora

  • Realitní makléř

    … aneb vše, co byste o této profesi měli vědět!

    : Realitní makléř
  • 10 důvodů, proč prodat Vaši nemovitost s realitní agenturou R21

    Máte k prodeji či pronájmu dům, byt, chalupu, ale váháte, zda se vůbec svěřit do rukou realitní kanceláře a chcete to raději zkusit na vlastní pěst? Nebo právě hledáte realitní agenturu, která Vám pomůže prodat Vaši nemovitost snadno, rychle, za dobrou cenu a s transparentním a férovým jednáním? Pojďte se sami přesvědčit, že u nás…

    : 10 důvodů, proč prodat Vaši nemovitost s realitní agenturou R21
  • Energie – jak zahýbou s cenami nemovitostí?

    Nedávno jsme si připomněli rok od vpádu Ruska na Ukrajinu. Tato invaze otřásla celým světem, včetně s energiemi. Na počátku roku 2022 se tak rozjela velká energetická krize, se kterou se nějakým způsobem vyrovnáváme doteď.

    : Energie – jak zahýbou s cenami nemovitostí?