Jak koupit byt?

Na začátek si musíme stanovit, za jakým účelem byt kupujeme. Chceme v něm sami bydlet nebo jej naopak pronajímat? Řekněme, že hledáme byt pro vlastní bydlení, splňující všechny naše představy, který nás ničím nepřekvapí. Jak tedy postupovat? Co je základem a na co si dát pozor? Dozvíte se v tomto článku!

Financování

Základem pro úspěch je vědět, jakým způsobem budeme koupi bytu financovat, respektive mít již financování alespoň z části nachystáno. V případě, že budeme platit v hotovosti (nebo pravděpodobněji bankovním převodem) problém spíše nenastane. Peníze buďto máme nebo nikoli. Avšak zvolíme-li financování hypotéčním úvěrem, můžeme tvrdě narazit. Abychom v momentě, kdy již podepíšeme rezervační smlouvu, nebyli překvapeni, že nám banka odmítne dát hypotéku, měli bychom se již na samém začátku, kdy začínáme vážně přemýšlet o koupi bytu, informovat, zda bude banka ochotná nám půjčit a za jakých podmínek.

Zvláště dnes, v době covidu, jsou banky velmi citlivé a pochopitelně tak zpřísňují i kritéria udělování hypoték/půjček. Především pak nejsou příliš ochotné půjčovat žadatelům, kteří pracují v pandemií zasažených odvětvích (v gastronomii, hotelnictví apod.).

Názor odborníka a přístup makléře

Pokud nejsme z profese stavařem nebo se v této oblasti alespoň zběžně neorientujeme, je dobré vzít s sebou na obhlídku někoho, kdo dokáže posoudit stavebně technický stav bytu (důležitý je tento krok i v případě, že se jedná o koupi rodinného domu). Zde však nastává situace, kdy je otázkou, zda je pro nás jako kupující výhodnější poradit se s odborníkem ohledně stavebně technického stavu bytu nebo spíše udělat dobrý dojem na makléře. Proč? Spousta makléřů chce nemovitost prodat co nejrychleji a tak každý, kdo „zdržuje a vymýšlí nesmysly“, spadá do kategorie problémových zájemců. Velmi pravděpodobně pak makléř upřednostní někoho mimo tuto skupinu. Pokud ale narazíme na solidního makléře, takováto situace nenastane.

Jaké dokumenty je dobré si vyžádat?

Kromě posouzení stavebně technického stavu bychom si určitě měli vyžádat kompletní podklady k bytu. Jedním z nich je i průkaz energetické náročnosti, který je povinným dokumentem při prodeji. Prodávající je povinen jej předložit, pokud tak neučiní, může v extrémním případě dojít k možnosti kupujícího odstoupit od kupní smlouvy. Nicméně průkaz energetické náročnosti je dokument takřka nic neříkající, jedná se spíše o formální záležitost. Naopak, co je pro nás jako zájemce hodně důležité, a co bychom si především měli vyžádat, je vyúčtování energií (za společné prostory, elektřinu, plyn – pokud v bytě je), abychom měli představu, jaká je reálná spotřeba energií v bytě. Dalším důležitým dokumentem je potvrzení o bezdlužnosti, případně výpis z katastru nemovitosti, tzv. list vlastnictví, díky kterému si ověříme, že nemovitost není zatížená žádným zástavním právem, břemenem nebo exekucí (respektive břemena se zde objevit můžou, ale musí pro ně být rozumné logické vysvětlení).

Navíc, pokud je byt odlišný od původního stavu, tzn. byly v něm prováděny rekonstrukce a hýbalo se s příčkami, je vhodné si vyžádat i příslušná stavební povolení. Velmi pravděpodobně se nám ale makléř či majitel bytu vysmějí, protože nic takového nemají. Nicméně v budoucnu může nastat problém, jelikož v rámci bytu (s ohledem na statiku budovy apod.) nemůžeme jen tak hýbat s příčkami, jak se nám zlíbí. Tudíž pokud byla prováděna nějaká zásadní rekonstrukce, je určitě vhodné mít ji povolenou a podloženou patřičnými dokumenty.

Teď už nezbývá než Vám popřát hodně štěstí při hledání ideálního bytu a následném vyjednávání. A pokud byste chtěli s čímkoli pomoct, neváhejte se na nás obrátit, jsme tu pro Vás!

Telefon | E-mail | Facebook | Instagram

 

Zvažujete prodej či pronájem Vaší nemovitosti?

Spočítejte si její tržní cenu během 5 minut ZDARMA pomocí našeho Realbota!

Tento článek pro Vás připravil

Přidáno dne

Další články od tohoto autora

  • Realitní makléř

    … aneb vše, co byste o této profesi měli vědět!

    : Realitní makléř
  • 10 důvodů, proč prodat Vaši nemovitost s realitní agenturou R21

    Máte k prodeji či pronájmu dům, byt, chalupu, ale váháte, zda se vůbec svěřit do rukou realitní kanceláře a chcete to raději zkusit na vlastní pěst? Nebo právě hledáte realitní agenturu, která Vám pomůže prodat Vaši nemovitost snadno, rychle, za dobrou cenu a s transparentním a férovým jednáním? Pojďte se sami přesvědčit, že u nás…

    : 10 důvodů, proč prodat Vaši nemovitost s realitní agenturou R21
  • Energie – jak zahýbou s cenami nemovitostí?

    Nedávno jsme si připomněli rok od vpádu Ruska na Ukrajinu. Tato invaze otřásla celým světem, včetně s energiemi. Na počátku roku 2022 se tak rozjela velká energetická krize, se kterou se nějakým způsobem vyrovnáváme doteď.

    : Energie – jak zahýbou s cenami nemovitostí?