Jak na malé prostory?

Bojujete doma s nedostatkem prostoru? Už jste vyhodili vše nepotřebné, ale pořád se cítíte stísněně? Pojďte se s námi podívat na pár tipů, jak si alespoň opticky zvětšit bydlení.

Barvy

Barvy jsou snad nejdůležitějším faktorem, který na nás v místnosti působí. Obecně se doporučují světlé barvy, především pak bílá. Pokud však chceme pokoj osvěžit sytějšími odstíny, nemusíme se bát, důležité je však vědět, jak je správně kombinovat. Dobré je vybrat si jednu výraznější barvu a tu pak použít v různých odstínech, od světlých až ke tmavým. Světlé odstíny místnost opticky zvětší, tmavší pak zůstanou v pozadí a dotvoří atmosféru místnosti. Je také doporučováno vyhnout se vzorovaným tapetám či výmalbě. Pokud jim nemůžeme odolat, volte raději menší a ne příliš výrazné vzory.

 

Nízký strop

Abychom docílili optického zvětšení místnosti, je dobré, aby strop nebyl stejné barvy jako stěny, to prostor sníží. Naopak pokud zvolíme bílý strop, prostor roztáhneme. Nemusí se jednat přímo o bílou barvu, ale čím světlejší odstín tím lépe. Pomůže nám také, pokud u výmalby nebudeme natírat stěny až úplně ke stropu, ale ponecháme cca 10cm pruh bílé barvy. I tento malý trik nám pomůže, aby místnost působila větším dojmem. Pokud nás trápí nízký strop, je dobré použít pro vybavení domácnosti nízké kusy nábytku. Zvětší se tak prostor mezi stropem a nábytkem, čímž se zbavíme i nechtěného pocitu stísnění.

 

Podlaha

Co se týče podlah, volte užší a zároveň delší prkna různých délek, ty dokážou prostor opticky zvětšit. Zásadní je i výběr ochranných lišt. Abychom místnost zvětšili, měly by být ve stejné barvě jako podlaha. Pokud je naopak sladíme s barvou stěny, dosáhneme opačného efektu, tj. prostor zmenšíme. Měli bychom se také vyhnout přílišnému kombinování, jiná podlaha v obývacím pokoji a jiná v kuchyni nám rozhodně nepomůže. Naopak stejná ve všech místnostech byt krásně provzdušní a přidá pár metrů čtverečních navíc.

 

Zrcadlo

Pokud jej vhodně umístíme, dokáže divy. Zavěšené například naproti oknu bude odrážet světlo a místnost se tak opticky zvětší. Je však důležité dát si pozor a nepřehánět. Zrcadlová stěna nemusí působit příliš dobrým dojmem a určitě dokáže způsobit i nějaký ten úraz. Bohatě si vystačíte s jedním větším zrcadlem. Pokud jej navíc doplníte netradičním rámem, nebude sloužit jen jako pomocník pro zvětšení místnosti, ale stane se z něj i originální bytový doplněk.

 

Máte zkušenosti s takovým „zvětšováním“ místnosti? Jaké osvědčené tipy máte Vy? Podělte se s námi v komentářích.

Zvažujete prodej či pronájem Vaší nemovitosti?

Spočítejte si její tržní cenu během 5 minut ZDARMA pomocí našeho Realbota!

Tento článek pro Vás připravil

Přidáno dne

Další články od tohoto autora

  • Realitní makléř

    … aneb vše, co byste o této profesi měli vědět!

    : Realitní makléř
  • 10 důvodů, proč prodat Vaši nemovitost s realitní agenturou R21

    Máte k prodeji či pronájmu dům, byt, chalupu, ale váháte, zda se vůbec svěřit do rukou realitní kanceláře a chcete to raději zkusit na vlastní pěst? Nebo právě hledáte realitní agenturu, která Vám pomůže prodat Vaši nemovitost snadno, rychle, za dobrou cenu a s transparentním a férovým jednáním? Pojďte se sami přesvědčit, že u nás…

    : 10 důvodů, proč prodat Vaši nemovitost s realitní agenturou R21
  • Energie – jak zahýbou s cenami nemovitostí?

    Nedávno jsme si připomněli rok od vpádu Ruska na Ukrajinu. Tato invaze otřásla celým světem, včetně s energiemi. Na počátku roku 2022 se tak rozjela velká energetická krize, se kterou se nějakým způsobem vyrovnáváme doteď.

    : Energie – jak zahýbou s cenami nemovitostí?