Jak přivést nudný balkon k životu?

Je součástí Vašeho bytu či domu také balkon? Rádi byste ho využili i jinak než jako skladiště a místo ke kouření? Jako první, asi každého napadne přetvořit balkon na malou zahrádku. Přinášíme proto pár nápadů, jak balkon zútulnit a přivést k životu.

Zaplnit balkon barevnými kytičkami nebo začít s pěstováním zeleniny? Že jste to už zkoušeli a nebyli jste zrovna úspěšní? Možná byla chyba v nesprávné volbě rostlin. Jedny rády slunné balkony a jiné zase ty stinné, to je první věc, nad kterou je třeba se zamyslet.

Ve sluníčku si libuje například pelargónie, muškáty, petúnie, oleandry či olivovníky. Je také celá škála rostlin, které nejen oživí balkon, ale také najdou využití ve Vaší kuchyni. Rajčata, papriky, okurky, špenát či různé druhy salátů. Z ovoce, pro pěstování na balkonech speciálně vyšlechtěné, jahody a borůvky, menší druhy malin či ostružin. V neposlední řadě také bylinky jako šalvěj, tymián, rozmarýn nebo levandule.

Naopak na stinných balkonech najde své místo fuchsie, begonie či hortenzie. Co se týče užitkových rostlin, takový výběr rostlin, jak u slunných balkonů, bohužel nemáme. Přednost tady mají zejména bylinky jako máta, pažitka apod.

Každý balkon si také žádá nějaké to křesílko a stolek. Mnohdy totiž není nic lepšího, jak se šálkem kávy a dobrou knihou, jen tak lenošit a vysedávat na svěžím vzduchu a zároveň nevytáhnout paty z domu. U výběru klaďme důraz na správnou volbu materiálu. Voděodolný a snadno omyvatelný nábytek nám ušetři spoustu práce. Nezapomeňme také na osvětlení. Teplé, tlumené světlo dodá večernímu lenošení tu pravou, trochu romantickou, atmosféru.

Balkon plný zeleně s útulným koutem pro lenošení nejen vypadá hezky a můžete se s ním pochválit návštěvě. Ale určitě na něho nedáte dopustit, či už jako na místo pro odpočinek, nebo jako zdroj zdravé zeleniny pro Vaše vaření.

Inspirovali jsme Vás nebo už takovou zelenou oázu klidu doma máte?

 

TIP

Keramické květináče mají své kouzlo. Ale co je trochu upravit? Někdy stačí pár tahů štětcem a máme zcela jedinečný designový kousek. Pro výsadbu můžeme také využit staré hrnce či mísy (nezapomeňme však na otvor pro odvod vody). Takové unikáty, které jen tak v obchodě nenajdeme, náš balkon ještě více rozzáří. Navíc když je zavěsíme na stěnu či strop, ušetříme i trochu místa.

Zvažujete prodej či pronájem Vaší nemovitosti?

Spočítejte si její tržní cenu během 5 minut ZDARMA pomocí našeho Realbota!

Tento článek pro Vás připravil

Přidáno dne

Další články od tohoto autora

  • Realitní makléř

    … aneb vše, co byste o této profesi měli vědět!

    : Realitní makléř
  • 10 důvodů, proč prodat Vaši nemovitost s realitní agenturou R21

    Máte k prodeji či pronájmu dům, byt, chalupu, ale váháte, zda se vůbec svěřit do rukou realitní kanceláře a chcete to raději zkusit na vlastní pěst? Nebo právě hledáte realitní agenturu, která Vám pomůže prodat Vaši nemovitost snadno, rychle, za dobrou cenu a s transparentním a férovým jednáním? Pojďte se sami přesvědčit, že u nás…

    : 10 důvodů, proč prodat Vaši nemovitost s realitní agenturou R21
  • Energie – jak zahýbou s cenami nemovitostí?

    Nedávno jsme si připomněli rok od vpádu Ruska na Ukrajinu. Tato invaze otřásla celým světem, včetně s energiemi. Na počátku roku 2022 se tak rozjela velká energetická krize, se kterou se nějakým způsobem vyrovnáváme doteď.

    : Energie – jak zahýbou s cenami nemovitostí?