Jak si poradit s malým bytem?

Stěhujete se do malého městského bytu a nevíte, jak si ho co nejútulněji zařídit? A jak se má na tak malý prostor vejít kuchyň, ložnice i obývák? Přečtěte si pár rad a tipů, jak to zvládnout co nejlépe.

Barvy a materiály

Masivní dřevěný nábytek má sice své kouzlo, ale v malých prostorách může působit až příliš mohutně. Proto jako materiál volme sklo, transparentní plast či nábytek z odlehčené kovové konstrukce. Co se týče barev, dejme přednost spíše světlým a tlumeným tónům. Ty opticky prostor zvětší, a když se nám okoukají, můžeme je kdykoli bez problému oživit výraznými doplňky.

Úložné prostory

Aby byt působil vzdušně, nesmíme ho příliš zahltit vystavenými předměty. Proto potřebujeme co nejvíce úložných prostorů. Investujme do na míru udělaných vestavěných skříní (klidně mohou sahat až po strop), rozhlédněme se po postelích, sedačkách či taburetech s úložným prostorem nebo jednoduše přejděme na minimalistický styl a vyhoďme vše zbytečné.

Světlo

Stojí za to si pořádně promyslet umístění centrálního zdroje světla a menších bodových lampiček. Vpusťme do bytu také co nejvíce denního světla. Pořiďme si lehké záclony, které sluneční paprsky nenechají stát za oknem. Jedinečnou vychytávkou je umístění zrcadla naproti okna nebo lampy. Díky odrazu se místnost rázem rozzáří a opticky zvětší.

Nábytek a spotřebiče

Správný výběr nábytku je závislý hned na několika faktorech. Nejen, že by měly být správně zvoleny jeho barvy a materiály, dostatek úložných prostorů, které poskytuje, ale také to, jak je praktický a funkční. Určitě neuděláme krok vedle se skládacími židlemi či sklopným jídelním stolem. Co se týče spotřebičů, volme menší varianty. V malém bytě nás určitě nebude bydlet tolik, aby nám nevystačila například dvouplotýnková varná deska.

Postel ve vzduchu

Pokud máme byt s vysokými stropy, není lepší možnost jak si zařídit „mezipatro“. Ideální je tento nově vzniklý prostor využít jako ložnici. Je izolovaný od zbytku bytu a dopřeje nám tak dostatečný klid k načerpání sil.

 

Bydlíte v malém bytě? Jak jste si s jeho zařizováním poradili? A jaké jsou Vaše osvědčené tipy? Podělte se s námi!

Zvažujete prodej či pronájem Vaší nemovitosti?

Spočítejte si její tržní cenu během 5 minut ZDARMA pomocí našeho Realbota!

Tento článek pro Vás připravil

Přidáno dne

Další články od tohoto autora

  • Realitní makléř

    … aneb vše, co byste o této profesi měli vědět!

    : Realitní makléř
  • 10 důvodů, proč prodat Vaši nemovitost s realitní agenturou R21

    Máte k prodeji či pronájmu dům, byt, chalupu, ale váháte, zda se vůbec svěřit do rukou realitní kanceláře a chcete to raději zkusit na vlastní pěst? Nebo právě hledáte realitní agenturu, která Vám pomůže prodat Vaši nemovitost snadno, rychle, za dobrou cenu a s transparentním a férovým jednáním? Pojďte se sami přesvědčit, že u nás…

    : 10 důvodů, proč prodat Vaši nemovitost s realitní agenturou R21
  • Energie – jak zahýbou s cenami nemovitostí?

    Nedávno jsme si připomněli rok od vpádu Ruska na Ukrajinu. Tato invaze otřásla celým světem, včetně s energiemi. Na počátku roku 2022 se tak rozjela velká energetická krize, se kterou se nějakým způsobem vyrovnáváme doteď.

    : Energie – jak zahýbou s cenami nemovitostí?