Jak si vybrat nájemníka, se kterým nebudou žádné problémy?

Rozhodli jste se pronajmout svůj byt a hledáte toho nejlepšího nájemníka? Na co byste si měli dát pozor a co vše si zjistit, než někomu předáte klíčky k Vaší nemovitosti?

V mnoha případech se s potenciálním nájemníkem nejdříve uslyšíte, a proto už v telefonu se nezapomeňte vyptávat a zjistit si o nájemníkovi co nejvíce informací. V první řadě jméno a příjmení, zda pracuje (kde?) či studuje, zda bude bydlet s rodinou, přátelí či sám apod. Můžete se tak vyhnout mnohým nepříjemnostem. Dále si pak případného nájemníka můžete proklepnout s využitím různých nezpoplatněných i zpoplatněných služeb.

K nezpoplatněným službám, díky kterým můžete o potenciálních nájemnících zjistit více informací, patří jednoznačně sociální sítě. V dnešní době jsou nejvíce rozšířené především Facebook a Instagram. Fotky, videa, komentáře, přátelé atd. – to vše o nás vypovídá víc než bychom sami chtěli, a jiným skýtá možnost dozvědět se o nás víc. Není také od věcí si zájemce o Vaši nemovitost jednoduše vyhledat pomocí Googlu.

Rovněž je dobré si prověřit stávající bydliště zájemce. I samotné vyhledání na mapových portálech postačí, např. zjistěte, zda se trvalé bydliště neshoduje s adresou obecního úřadu. Opatrnosti není nikdy dost, proto (i když se to už může zdát příliš) si také zjistěte, zda jméno zájemce nefiguruje na seznamu osob hledaných Policií ČR nebo zda nemá dluh vůči zdravotním pojišťovnám. Pokud se navíc jedná o podnikatele či živnostníka, vyhledejte si nejen webové stránky jeho firmy, ale také zapátrejte na stránkách obchodního a insolvenčního rejstříku.

Pokud si chcete být opravdu jistí s výběrem nájemníka, neváhejte si za tuto jistotu i trochu připlatit. Ke zpoplatněným službám, které můžete využít k prověření potenciálních nájemníků, patří centrální evidence exekucí či trestní rejstřík. I ty Vás mohou uchránit před mnoha nepříjemnostmi.

A nezapomeňte také na svou vlastní intuici. I ta Vám může mnoho napovědět. Pokud se jednou budete rozhodovat, komu předat klíčky k Vašemu bytu nebo domu, nezapomeňte na těchto pár rad. Jak se říká, opatrnosti nikdy dost.

Pokud Vás zajímá, jak opravdu důkladně prověřit nájemníka, podívejte se na moje video na Youtube na toto téma:

S výběrem vhodného nájemníka Vám případně rádi pomůžeme. Napište nám zprávu a pustíme se do práce.

Těšíme se na spolupráci!

Zvažujete prodej či pronájem Vaší nemovitosti?

Spočítejte si její tržní cenu během 5 minut ZDARMA pomocí našeho Realbota!

Tento článek pro Vás připravil

Přidáno dne

Další články od tohoto autora

  • Realitní makléř

    … aneb vše, co byste o této profesi měli vědět!

    : Realitní makléř
  • 10 důvodů, proč prodat Vaši nemovitost s realitní agenturou R21

    Máte k prodeji či pronájmu dům, byt, chalupu, ale váháte, zda se vůbec svěřit do rukou realitní kanceláře a chcete to raději zkusit na vlastní pěst? Nebo právě hledáte realitní agenturu, která Vám pomůže prodat Vaši nemovitost snadno, rychle, za dobrou cenu a s transparentním a férovým jednáním? Pojďte se sami přesvědčit, že u nás…

    : 10 důvodů, proč prodat Vaši nemovitost s realitní agenturou R21
  • Energie – jak zahýbou s cenami nemovitostí?

    Nedávno jsme si připomněli rok od vpádu Ruska na Ukrajinu. Tato invaze otřásla celým světem, včetně s energiemi. Na počátku roku 2022 se tak rozjela velká energetická krize, se kterou se nějakým způsobem vyrovnáváme doteď.

    : Energie – jak zahýbou s cenami nemovitostí?