Kdy se vyplatí prodat nemovitost?

Určitě jste si všimli, že ceny nemovitostí v posledních letech vyletěly téměř raketovou rychlostí. A pokud patříte mezi majitele nemovitostí, jistě Vás to těší. A pokud zároveň zvažujete, že byste dům či byt prodali, jistě si kladete velké množství otázek. Například, zda je pro Vás v současné době prodej výhodný? Bude snad v budoucnu ještě výhodnější?…

Kdo za to může?

Pro úplnost můžeme hned na úvod konstatovat jednoznačnou věc. Na cenách nemovitostí se významně podepsal vývoj finančního trhu i pandemie COVID-19. Nejsou to ale jediní hráči, kteří se starají o růst cen na trhu. Obchod s nemovitostmi výrazně ovlivňují i zájemci. Jejich počet v posledních letech značně stoupl a poptávka nyní převyšuje nabídku. I tohle je faktor, který pomohl cenám vystoupat do nebývalých výšek.

Je právě teď ta správná doba?

Na začátku je třeba položit si otázku trochu jinak. Je právě teď ta správná doba pro mě? Protože samotná cena nebo stav trhu nezohledňují, zda je optimální chvíle, kdy může člověk vydělat.

 

money

 

Co se samotných cen týče, situace je velmi příznivá. Hodnota nemovitostí stále stoupá a i když se předpokládá, že růst bude již mírnější, lze s ním rozhodně počítat i v průběhu roku 2022. Jak už jsme zmínili výše, zároveň s cenami roste i počet zájemců o koupi. Poptávka po nemovitostech nabídku výrazně převyšuje a proto většinu reálných zájemců vyšší částky rozhodně nijak neodrazují. Následující měsíce by tedy mohly být vhodným obdobím pro realizaci prodeje Vašich nemovitostí.

Nikdy se ale nelze stoprocentně spolehnout na budoucí vývoj cen. Ani křišťálová koule Vám neřekne, zda je právě teď ta nejvhodnější doba. Je možné, že za prodej nyní získáte maximum stejně, jako že vrcholu trh dosáhne až za několik měsíců. Jak jsme si ale již uvedli, současné ceny jsou nejvyšší v celé historii.

Je právě teď ta správná doba pro mě?

Pojďme si nyní vyhodnotit, zda může být právě teď vhodná doba právě pro Vás. Nejedná se vždy pouze o finanční faktory, ale třeba i o jistotu do budoucna. Zvažte, zda Vám současný prodej nepřinese komplikace. Příkladem může být situace, kdy je výhodnější si pozemek raději ponechat pro své děti či jiné blízké příbuzné. Není proto úplně ideální vzdát se své nemovitosti pouze na základě atraktivity trhu.

 

investice_rozvaha

 

Vím, co od prodeje očekávám?

Pokud jste vyhodnotili, že je pro Vás prodej nemovitosti zajímavý, je vhodné se ještě před obchodem samotným rozhodnout, jak naložíte se získanými financemi. V případě, že se rozhodnete pro investici, bude třeba ještě důkladně vyhodnotit výnosnost a rizika, která se s nimi pojí.

Může způsob prodeje ovlivnit výslednou cenu?

Nyní jste již zvážili všechna pro a proti a rozhodli se nemovitost prodat. Pak je tedy důležité se ještě důkladně připravit. Samotný prodej nemovitosti dokáže být velice zdlouhavý a zahrnuje mnoho pravidel a zákonů, které je třeba dodržovat. Pokud se rozhodnete prodat nemovitost na vlastní pěst, může Vás překvapit časová i administrativní zátěž. V rámci prodeje Vás čeká například hledání potencionálního zájemce, prezentace nemovitosti, komunikace s úřady a bankou. Celou záležitost samozřejmě můžete zvládnout sami, počítejte ale s tím, že se mohou objevit komplikace a průtahy.

Pokud na prodej nemáte čas nebo si sami netroufnete, pak Vám může spojení s realitní agenturou ušetřit množství starostí. Pokud se s prodejem nemovitosti obrátíte na nás, postaráme se o vše potřebné. Máme špičkový marketing, který zajistí, že nemovitost zobchodujeme k Vaší úplné spokojenosti. Postaráme se o přípravu nemovitosti, profesionální nafocení, inzerci na významných serverech, připravíme prohlídky a vyřízení všech potřebných dokumentů. Zajistíme jednání s úřady i finančními institucemi, můžeme zprostředkovat i zajištění financování. Zakládáme si na tom, že nabízíme pouze vysoce kvalitní služby, se kterými jsou naši zákazníci spokojeni. Pokud se chcete ohledně prodeje své nemovitosti poradit, určitě neváhejte se na nás obrátit na e-mailu nebo v Messengeru.

 

dum

 

Na závěr je ještě třeba říct, že právě prezentace a způsob nabídky může ovlivnit výslednou částku, za kterou se nemovitost nakonec prodá. Důležitým prvkem je určitě odhad ceny, se kterým Vám zkušený makléř pomůže. Následný prodej, ať již prostřednictvím dražby nebo klasickou cestou, Vám pak pomůže zařídit tak, abyste za svůj majetek získali maximální možnou cenu.

Zvažujete prodej či pronájem Vaší nemovitosti?

Spočítejte si její tržní cenu během 5 minut ZDARMA pomocí našeho Realbota!

Tento článek pro Vás připravil

Přidáno dne

Další články od tohoto autora

  • Realitní makléř

    … aneb vše, co byste o této profesi měli vědět!

    : Realitní makléř
  • 10 důvodů, proč prodat Vaši nemovitost s realitní agenturou R21

    Máte k prodeji či pronájmu dům, byt, chalupu, ale váháte, zda se vůbec svěřit do rukou realitní kanceláře a chcete to raději zkusit na vlastní pěst? Nebo právě hledáte realitní agenturu, která Vám pomůže prodat Vaši nemovitost snadno, rychle, za dobrou cenu a s transparentním a férovým jednáním? Pojďte se sami přesvědčit, že u nás…

    : 10 důvodů, proč prodat Vaši nemovitost s realitní agenturou R21
  • Energie – jak zahýbou s cenami nemovitostí?

    Nedávno jsme si připomněli rok od vpádu Ruska na Ukrajinu. Tato invaze otřásla celým světem, včetně s energiemi. Na počátku roku 2022 se tak rozjela velká energetická krize, se kterou se nějakým způsobem vyrovnáváme doteď.

    : Energie – jak zahýbou s cenami nemovitostí?