Návod: Jak si posvítit na nájemníky – neplatiče?

Ověřit si, že zájemce o pronájem na sebe nemá vedené žádné exekuce, je naprosto zásadní pro bezproblémovou návratnost Vaší investice do nemovitosti. Zjistit, zda má daná osoba dluhy, které nezvládá splácet, se dá z pohodlí domova bez jakýchkoli cest na úřady. Podívejte, jak na to.

Ještě před prvním kontaktem se zájemcem je vhodné ověřit si jeho schopnost dostát svým závazkům a prověřit si, jestli by potenciálně nemohl mít problémy s pravidelným placením nájemného. I když Vás daný člověk ujistí, že nemá a nikdy neměl se splácením jakýchkoli úvěrů problém, i tehdy je dobré držet se hesla: „Důvěřuj, ale prověřuj!“. K tomuto účelu nám poslouží bezplatný nástroj insolvenční rejstřík, ve kterém jsou vedeny údaje o všech osobách, které nedokázaly splatit své závazky a skončily v insolvenci. V několika krocích si ukážeme, jak vyhledat konkrétního člověka a zjistit, jestli náhodou nemá v tomto rejstříku také záznam.

1. Zadejte do vyhledávače adresu justice.cz

Po načtení stránky se dostanete na web, jehož součástí je i insolvenční rejstřík. Ten najdete uprostřed stránky přesně tak, jak vidíte na obrázku níže. V horním políčku změníte Hledat podle názvu subjektu na Hledat podle jména a příjmení. Následně níže vyplníte jméno osoby, kterou si přejete najít a dáte vyhledat. 

Podle zvoleného jména Vám vyjede různé množství výsledků hledání, to bude vypadat nějak takto.

2. Podívejte se blíže na záznam vybraného člověka

U každé osoby si můžete rozkliknout detail a podívat se na informace o tom, kdy byla v insolvenci. Můžete si také stáhnout a podívat se na veškerou dokumentaci, která se k danému případu váže.

Jakmile v insolvenčním rejstříku najdete záznam u člověka, který žádá o pronájem Vašeho bytu či domu, není s ním vhodné pokračovat v jednání, protože je zde velké riziko možnosti výskytu problémů s včasným placením nájemného.

Způsoby insolvenčního řízení

Pokud se kdokoli dostane do úpadku, nabízí se mu 3 možnosti, jak své dluhy vyřešit a dostat šanci začít znovu. Jedná se o konkurs, oddlužení a reorganizaci.

Konkurs

V tomto případě se jedná o soudní řízení, v rámci kterého je zpeněžen veškerý majetek dlužníka. Získané finanční prostředky jsou poté rozděleny mezi jeho věřitele. Konkurs je upraven pomocí insolvenčního zákona č. 182/2006 Sb. a jeho výkon zajišťuje insolvenční správce. Pokud má dlužník společné jmění manželů, i toto podléhá konkursu a musí být za účelem uspokojení věřitelů vypořádáno. Když získané finance z prodeje majetku dlužníka nestačí na splacení všech dříve vzniklých závazků, může daný člověk zažádat o oddlužení.

Existuje i tzv. nepatrný konkurs, který může být aplikován pouze u fyzických osob. Takoví lidé nesmí mít více než 50 věřitelů a jejich obrat musí být menší než 2 000 000 Kč ročně. Od běžného konkursu se nepatrný konkurs liší pouze zjednodušenými pravidly a rychlostí. Výsledek je však pro dlužníka stejný v obou případech. 

Oddlužení

Jiným slovem osobní bankrot je formou vypořádání se s vlastními dluhy, o které musí soud zažádat sám dlužník. Dlužníkem v tomto případě mohou být fyzické osoby, které nemají dluhy z podnikání a právnické osoby. U právnických osob však platí omezení na ty subjekty, které podle zákona nejsou podnikateli a také nemají žádné dluhy z podnikání. Fyzické osoby žádající o oddlužení podnikateli být mohou. Dlužník musí návrh na oddlužení podat na předem stanoveném formuláři, kde je nutné uvést očekávanou hodnotu celkových příjmů dlužníka v příštích pěti letech, hodnotu celkových příjmů za poslední tři roky, označení dlužníka a osob oprávněných vést za něho jednání a údaj o vznesení či nevznesení návrhu na oddlužení ze strany žadatele. Tento návrh je poté potřeba zaslat společně s insolvenčním návrhem příslušnému soudu. Pak se už čeká, zda insolvenční soud návrhu vyhoví, nebo ho zamítne. Pokud dojde k zamítnutí, případ dlužníka se řeší přímo konkursem. 

V případě schválení dlužníkovy žádosti jsou zde dvě varianty, kterými má uhradit své dříve vzniklé závazky. Jedná se o zpeněžení majetkové podstaty (velmi podobné konkursu) nebo plnění splátkového kalendáře, ve které dlužníci často doufají. Pokud dojde k druhé možnosti, dlužník splácí svým věřitelům po dobu pěti let předem stanovenou částku. 

Reorganizace

Tento typ vypořádání se s dluhy je určen pro podnikatele s obratem vyšším než 50 000 000 Kč nebo více než 50 vlastními zaměstnanci. Podnikatelem se zde rozumí právnická i fyzická osoba. K reorganizaci se přistupuje především v případech, kdy hodnota dlužníkova podniku jako celku je vyšší než součet jeho jednotlivých částí (nemovitosti, stroje, vybavení, pohledávky,…). Při povolení reorganizace dlužník nadále provozuje svůj podnik v mezích reorganizačního plánu a snaží se svou činností splatit pohledávky svých věřitelů.

Pokud máte jakýkoliv dotaz k insolvenčnímu rejstříku či obecně k neplatičům, neváhejte nás kontaktovat.

Zvažujete prodej či pronájem Vaší nemovitosti?

Spočítejte si její tržní cenu během 5 minut ZDARMA pomocí našeho Realbota!

Tento článek pro Vás připravil

Přidáno dne

Další články od tohoto autora

  • Realitní makléř

    … aneb vše, co byste o této profesi měli vědět!

    : Realitní makléř
  • 10 důvodů, proč prodat Vaši nemovitost s realitní agenturou R21

    Máte k prodeji či pronájmu dům, byt, chalupu, ale váháte, zda se vůbec svěřit do rukou realitní kanceláře a chcete to raději zkusit na vlastní pěst? Nebo právě hledáte realitní agenturu, která Vám pomůže prodat Vaši nemovitost snadno, rychle, za dobrou cenu a s transparentním a férovým jednáním? Pojďte se sami přesvědčit, že u nás…

    : 10 důvodů, proč prodat Vaši nemovitost s realitní agenturou R21
  • Energie – jak zahýbou s cenami nemovitostí?

    Nedávno jsme si připomněli rok od vpádu Ruska na Ukrajinu. Tato invaze otřásla celým světem, včetně s energiemi. Na počátku roku 2022 se tak rozjela velká energetická krize, se kterou se nějakým způsobem vyrovnáváme doteď.

    : Energie – jak zahýbou s cenami nemovitostí?