Propad cen nemovitostí v roce 2008

Co se stalo na realitním trhu v roce 2008 a jaké příležitosti to investorům přineslo? Pokud se můžeeme o investování do nemovitostí někde učit, pak je to jednoznačně v období krize, která odstartovala v roce 2008. Jak se připravit na tu další?

Určitě si všichni pamatujeme rok 2008, který se nám vryl do paměti jako období, kdy v USA praskla realitní bublina, která připravila tisíce lidí o střechu nad hlavou. Problém Spojených států nakonec vygradoval až na úroveň celosvětové finanční krize.

Nicméně abychom na tento problém nenahlíželi pouze z té stinné stránky, pojďme si vysvětlit co se vlastně stalo a zda to přineslo investorům investiční příležitosti? Odpověď je určitě ano. Protože na jedné straně vždy stojí lidé, kteří přícházejí o své finance, někteří z nich dokonce o celoživotní úspory, a na straně druhé ti, kteří jsou připraveni a dokáží zhodnocovat své finance obrovským způsobem. Zkrátka jde o přesun bohatství z jedné strany na druhou.

Příčiny krize

Hlavní příčinou byly vysoce rizikové hypoteční úvěry, které se ovšem podle ratingových agentur tvářily jako bezpečné, a měly v drtivé většině hodnocení AAA (bezrizikové). Po vypuknutí krize ratingové agentury proto čelily velké kritice.

Z důvodu špatného systému financování hypotečních úvěrů vznikla finanční propast, jejímž důsledkem byl kolaps, který dostal do bankrotu několik světových společností, jako byla například automobilka General Motors. Bankrot se nevyhnul ani jedné z největších bank, Lehman Brothers (určitě si sami domyslíte, jak dopadli finanční prostředky klientů). To, na co chci poukázat, je fakt, že v tomto období nikdo nesledoval, jak jsou občané zadlužení a jak moc jsou bonitní. Tato doba byla pro bankéře, ale i pro lidi, doslova zlatý ráj, protože lidé mohli vlastnit věci, o kterých se jim nikdy před tím nesnilo a bankéři dostávali tučné provize za sjednané úvěry. 

Tyto skutečnosti způsobily takzvanou ,,přehřátost trhu“. Jednoduše řečeno, banky napůjčovaly peníze rizikovým klientům, to znamenalo zvýšenou neschopnost splácení úvěrů. Největší problém byl, že půjčované peníze ani neexistovaly, ale místo toho se uměle vytvářely. Tímto způsobem vznikla právě již zmiňovaná finanční propast.

Dopad na cenu nemovitostí v České republice

Dopad na realitní trh v ČR byl sice menší než ve Spojených státech amerických, nicméně dle mého názoru, se i v České republice otřásly základy u většiny domácností. Průmyslový trh byl soustředěný na vývoz do zahraničí, to způsobilo zvýšenou míru nezaměstnanosti a snížení mezd. Samozřejmě v ČR měla většina rodin nemovitost na hypoteční úvěr, což vedlo k těžší schopnosti splácet. Tomu tak vždycky bylo, je a nejspíš vždycky bude.

Graf vývoje ceny nemovitostí v České republice

 

graf.pngČSÚ   

Graf znázorňuje cenu nemovitostí v celé České republice, Praze a v České republice bez Prahy. Zřejmý je pokles ceny na realitním trhu právě v roce 2008, který následně přetrvával až do roku 2011, poté se trh znovu nastartoval a začal hnát cenu nemovitostí k vyšším hodnotám. Tímto způsobem se realitní trh pohybuje a je to zcela normální. Z historického hlediska se vše neustále opakuje. Daná období/cykly trhu se odlišují většinou pouze názvem, avšak princip zůstává už několik desetiletí stejný. Ovšem je důležité uvědomit si, jaké příležitosti oslabující trh přináší. Jak jsem již psal na začátku, na jedné straně stojí člověk, který přichází o své finance, na druhé straně stojí vždy profitující jedinec.

Myslím, že stojíme před zavřenými dveřmi, na které už pomalu začíná klepat další pokles na světových trzích. Ptáte se, jak této příležitosti využít a postavit se na startovní čáru závodu o uchovánízhodnocení finančních prostředků?

Napište mi a probereme to u kávy. Zvu Vás!

Zvažujete prodej či pronájem Vaší nemovitosti?

Spočítejte si její tržní cenu během 5 minut ZDARMA pomocí našeho Realbota!

Tento článek pro Vás připravil

Přidáno dne

Další články od tohoto autora

  • Realitní makléř

    … aneb vše, co byste o této profesi měli vědět!

    : Realitní makléř
  • 10 důvodů, proč prodat Vaši nemovitost s realitní agenturou R21

    Máte k prodeji či pronájmu dům, byt, chalupu, ale váháte, zda se vůbec svěřit do rukou realitní kanceláře a chcete to raději zkusit na vlastní pěst? Nebo právě hledáte realitní agenturu, která Vám pomůže prodat Vaši nemovitost snadno, rychle, za dobrou cenu a s transparentním a férovým jednáním? Pojďte se sami přesvědčit, že u nás…

    : 10 důvodů, proč prodat Vaši nemovitost s realitní agenturou R21
  • Energie – jak zahýbou s cenami nemovitostí?

    Nedávno jsme si připomněli rok od vpádu Ruska na Ukrajinu. Tato invaze otřásla celým světem, včetně s energiemi. Na počátku roku 2022 se tak rozjela velká energetická krize, se kterou se nějakým způsobem vyrovnáváme doteď.

    : Energie – jak zahýbou s cenami nemovitostí?