Tipy a triky při prodeji nemovitosti s R21

Dnes jsme se rozhodli Vás zase nechat nakouknout pod pokličku a podělit se o postupy a tipy, jak to děláme u nás, v R21. Tentokrát se bude jednat o návod, jak dobře připravit Vaši nemovitost na prodej.

A co že si slibujeme od opravdu skvěle připravené nemovitosti? Například plynulost celého procesu či jednodušší jednání s klienty. A v neposlední řadě také rychlost, se kterou se nemovitost prodá. Protože pokud se dobře naceněná nemovitost v inzerci sotva ohřeje, víte, že jste odvedli dobrou práci.

 

Příprava je důležitá

Jak tedy dobře připravit nemovitost na prodej? Určitě nepodceňujte žádnou část celého procesu. Jen tak Vám vznikne perfektní celek, kterým plynule proplujete od začátku až do konce. Nebojte se do přípravy investovat – energii, čas i peníze. Máme zkušenosti a víme, že vložené investice se Vám rozhodně zúročí.

 

Prezentace a realitní marketing

Pokud chcete Vaši nemovitost prodat za co nejlepší cenu a co nejrychleji, určitě se vyplatí investice do realitního marketingu. Ten zahrnuje skvělé fotografie, videoprohlídku, případně matterport (3D scan nemovitosti, díky kterému můžete prostor navštívit virtuálně). Následuje pak perfektní prezentace na velkých inzertních serverech, aby se o prodeji dozvědělo co největší množství zájemců. A díky velkému počtu zájemců pak nebudete muset snižovat cenu nebo řešit jiné ústupky.

 

Homestaging nebo fotostaging?

Samotné prezentaci nemovitosti však musí předcházet perfektní příprava. Ta zahrnuje úklid, přípravu pro fotografování a videoprohlídku, případně matterport. Znamená to, že nemovitost by měla působit příjemným a čistým dojmem, měla by být uklizená, vystěhovaná nebo naaranžovaná tak, že potenciální kupce na první pohled zaujme. Vždy myslete na to, že první dojem je důležitý, a proto je lepší na focení nemovitost precizně připravit. Součástí této přípravy pak může být i homestaging, případně fotostaging. A co že to je? V případě homestagingu s pomocí bytového designera uspořádáte nábytek a doplňky v nemovitosti tak, aby působily co nejlepším dojmem.

Pro lepší představu si můžete prohlédnout, jak vypadá místnost před a po zásahu bytového designéra:

/Tipy-a-triky-prodej-nemovitosti/fotopo.JPGhomestaging po

 

V případě fotostagingu dodáte designerovi fotografie prázdné nemovitosti a on Vám vytvoří vizualizaci toho, jak by nemovitost mohla vypadat po zařízení. V obou případech je pak výsledkem perfektní výstup, který zájemce přesvědčí, že chtějí nemovitost vidět naživo.

I zde jsme pro Vás připravili srovnání, jak může vypadat fotografie před a po fotostagingu:

ftp://andrea-blog@smtp.r21.cz/Tipy-a-triky-prodej-nemovitosti/homepred.jpgfotostaging po

 

Prodej nebo aukce?

Povedlo se Vám díky perfektní přípravě a prezentaci přilákat na prohlídku velké množství zájemců? Výborně. Pak máte možnost kromě klasického prodeje zvolit i prodej formou aukce. Tomuto systému, kdy nemovitost získává zájemce s nejvyšší nabídkou, jsme se věnovali v tomto článku. Pokud Vás tedy zajímá, jak aukční systém funguje, určitě do článku nahlédněte.

 

Prohlídka nemovitosti

A jak má vypadat samotná prohlídka nemovitosti? Měla by na zájemce působit příjemně. Tento dojem se dá podpořit několika jednoduchými pravidly. Na prohlídku nemovitost vždy připravte. Zajistěte, aby byla uklizená, byla rozsvícena nejlépe všechna světla a jako bonus můžete pustit příjemnou hudbu. A existuje ještě jedno pravidlo, důležitější než všechna předchozí – choďte včas. Jedině tak ujistíte klienta, že je na Vás spolehnutí a obchod má skutečně perspektivu. Ani díra ve střeše neodradí případného zájemce tolik, jako nespolehlivý makléř/prodejce, který se na prohlídku dostaví pozdě anebo vůbec.

 

Papírování a smlouvy

Co určitě není dobré podcenit je pak příprava právních náležitostí. Již v průběhu přípravy si ověřte, že na nemovitosti neváznou závady, které by bránily jejímu prodeji.

Mohou to být jednak věcná břemena, která ne vždy brání prodeji nemovitosti, ale mohou ovlivňovat například užívání nemovitosti. A tuto informaci by zájemce měl dostat již na počátku samotné transakce.

Dále může nastat situace, kdy stavba není zapsána do katastru a takovou nemovitost je třeba dodatečně legalizovat. V takovém případě se musíte obrátit na příslušný Katastrální úřad a zjistit, jaké dokumenty je třeba k zápisu doložit.

 

smlouva

 

Stavba by také měla být před prodejem zkolaudována. Prodej nezkolaudované nemovitosti samozřejmě je možný, ale může Vám snížit zisk z prodeje. Takže pokud se jedná pouze o právní krok, kdy dojde k dokončení již hotového procesu, určitě zajistěte i tuto náležitost.

Na nemovitosti pak mohou ještě váznou právní vady. I ty je vhodné před prodejem odstranit. Pokud to není možné, pak je třeba případné kupující o těchto vadách informovat a zahrnout je do smlouvy (jak Rezervační, o které jsme psali zde, tak do samotné Kupní). Vyhnete se pak reklamaci ze strany kupujícího a případnému soudnímu sporu.

Samotné zpracování smluv si také zaslouží pozornost. Jedině dobře zpracovaná smlouva Vám zajistí, že obchod proběhne dobře a případné komplikace budou snadno řešitelné. V takovém případně se rozhodně obraťte na advokáta, který má s převody nemovitostí zkušenosti. Zkušený právní zástupce se postará, aby celý převod proběhl bez zbytečných průtahů a dotáhne jej do úspěšného konce. I zde se bude jednat o investici, která se Vám zúročí, ať již finančně nebo v podobě klidně prospaných nocí bez starostí.

Pro přípravy smluv si pak vyhraďte dostatek času. Vyjednávání mohou být zdlouhavá a postavit smluvní vztah k všestranné spokojenosti může být časově náročné.

Pokud si pohlídáte všechny výše zmíněné body, jsme přesvědčeni, že jste pro perfektní prodej Vaší nemovitosti udělali maximum. A v případě, že se chcete poradit ohledně stagingu nemovitosti nebo třeba právního zastoupení, s klidem se obraťte na nás. Máme mnohaleté zkušenosti a zakládáme si na precizní práci. Naše zakázky vždy dotahujeme do úspěšného konce.

Budeme se těšit, že se nám ozvete na TelefonE-mailFacebook nebo Instagram.

Zvažujete prodej či pronájem Vaší nemovitosti?

Spočítejte si její tržní cenu během 5 minut ZDARMA pomocí našeho Realbota!

Tento článek pro Vás připravil

Přidáno dne

Další články od tohoto autora

  • Realitní makléř

    … aneb vše, co byste o této profesi měli vědět!

    : Realitní makléř
  • 10 důvodů, proč prodat Vaši nemovitost s realitní agenturou R21

    Máte k prodeji či pronájmu dům, byt, chalupu, ale váháte, zda se vůbec svěřit do rukou realitní kanceláře a chcete to raději zkusit na vlastní pěst? Nebo právě hledáte realitní agenturu, která Vám pomůže prodat Vaši nemovitost snadno, rychle, za dobrou cenu a s transparentním a férovým jednáním? Pojďte se sami přesvědčit, že u nás…

    : 10 důvodů, proč prodat Vaši nemovitost s realitní agenturou R21
  • Energie – jak zahýbou s cenami nemovitostí?

    Nedávno jsme si připomněli rok od vpádu Ruska na Ukrajinu. Tato invaze otřásla celým světem, včetně s energiemi. Na počátku roku 2022 se tak rozjela velká energetická krize, se kterou se nějakým způsobem vyrovnáváme doteď.

    : Energie – jak zahýbou s cenami nemovitostí?