Při výběru nájemce do Vaší nemovitosti se zaměřte na těchto 12 věcí

Vlastníte-li nemovitost určenou k pronájmu, je pro vás zcela zásadní, abyste našli spolehlivého a nekonfliktního nájemce. Najít takového člověka však může být těžší, než se na první pohled zdá. Společně se podíváme na 12 tipů, které byste měli vzít v úvahu při výběru té pravé osoby, které poskytnete pronájem ve Vaší nemovitosti.

Každý člověk, který někdy investoval do jakékoli nemovitosti si přeje, aby se mu investovaná částka vrátila co možná nejrychleji. Aby tomu tak opravdu bylo, zcela zásadní je hned na začátku vybrat takového nájemce, který bude vždy podle domluvy a včas platit nájemné, nebude Váš dům či byt jakýmkoli způsobem poškozovat a v případě potřeby bude na příjmu. Existuje několik informací, na které byste se měli u každého zájemce o pronájem zaměřit. My se dnes podíváme na těch nejdůležitějších 12.

1. Zaměřte se na to, jakým způsobem s Vámi zájemce komunikuje

Z komunikace a vystupování člověka toho během chvíle poznáte hrozně moc. Už jenom to, jak se člověk představí, zda pozdraví a odpovídá na všechny Vaše otázky, dovede na první dobrou naznačit, s kým máte tu čest. Pokud Vám zazvoní telefon a z něj se ozve: „Tak já bych měl zájem o ten Váš byt, co nabízíte.“, musí Vám dojít, že s tímto člověkem nemá cenu počítat pro další jednání. Dále byste se měli zaměřit na dostupnost člověka pro komunikaci během dne. Pokud daná osoba ví, že s ní už počítáte například na prohlídku, nezvedne Vám několikrát telefon a ani nezavolá nazpět, radši ji rovnou vyřaďte ze seznamu zájemců.

S komunikací souvisí i dochvilnost. Když člověk, se kterým jste domluveni na setkání, dorazí s velkým zpožděním a bude se tvářit, že je to v pořádku, je třeba také zbystřit. V takovém případě by bylo velké riziko například toho, že nájemné bude chodit na Váš účet pozdě, pokud tedy vůbec v daném měsíci dorazí.

2. Vyžadujte kauci ve stanovené výši

Solidní nájemník by neměl mít jakýkoli problém se složením počáteční kauce. Chtějte po něm, aby ji uhradil v plné výši, jakmile se někdo jenom zmíní o tom, jestli by ji třeba nebylo možné rozložit do několika splátek, okamžitě ukončete jednání. Takový člověk by totiž zcela jistě měl podobný problém i s placením nájemného. A to přece nechcete. 

Zájemce o pronájem by měl mít ihned k dispozici finanční prostředky v takové výši, aby dokázal bez problémů uhradit kromě kauce i zprostředkovatelskou provizi (je-li to vyžadováno) a minimálně první nájem. Když toto vše dokáže na vyzvání uhradit, máte před sebou zajištěného člověka, který umí s financemi zacházet a nemělo by mu dělat problém pravidelně a včas nájem platit. 

3. Nezapomeňte na sociální sítě

Kde jinde se toho o daném člověku můžete dozvědět tolik jako na sociálních sítích. Když znáte jméno, konkrétní osobu si ve většině případů snadno dohledáte. Takovýto průzkum byste měli udělat především z toho důvodu, abyste získali informace o tom, jaký obsah daný člověk sdílí, případně zjistili, co všechno najdete na jeho profilu. O tom, že podporuje nějakou extremistickou skupinu Vám nikdo na osobní schůzce hned samozřejmě neřekne. Díky Facebooku a dalším platformám je však možné se k podobným informacím dostat a získáte tak další informace, na základě kterých se můžete rozhodovat o výběru správného nájemníka.

4. Vyhledávače také napoví

Ten samý postup byste měli uplatnit i pro prověření osoby přes vyhledávače Google, Seznam, Bing a další. Po zadání jména na Vás buď přímo vyskočí informace o daném člověku na prvních pozicích, nebo budete muset zapátrat hlouběji ve výsledcích vyhledávání. Zpravidla vždy najdete o dané osobě nějakou informaci, v době internetu už moc nejde něco utajit. Pokud je daný zájemce podnikatel, můžete se například podívat na reference zákazníků, které také velkou měrou napoví něco o jeho spolehlivosti a přístupu. 

5. Najděte si osobu zájemce v insolvenčním rejstříku

Je ve Vašem zájmu, abyste si zjistili informace o tom, jestli měla osoba, která žádá o pronájem, někdy v minulosti problémy se splácením svých dluhů. K tomuto účelu vám poslouží bezplatný insolvenční rejstřík, kde najdete právě tyto skutečnosti. Za tímto účelem jsme pro Vás vytvořili návod, jak na to.

Při prvním pohovoru se zájemcem se vyplatí se ho zeptat, jestli má u své osoby v insolvenčním rejstříku záznam. Pokud dostanete negativní odpověď, ale poté zjistíte pravý opak, Váš seznam by měl být poté kratší opět o jednoho kandidáta na pronájem.

6. Ověřte si totožnost 

I když to není příliš pravděpodobné, člověk s kterým jednáte, nemusí být tím, za koho se vydává. Proto je nutné vyžádat si od něho občanský průkaz, abyste si mohli zkontrolovat a ověřit správnost všech informací, které předtím uvedl. GDPR v tomto ohledu nehraje žádnou roli. Toto ustanovení je potřeba použít pouze v případech, kdy informace získáváte za účelem využití v marketingu. Jakmile s někým uzavíráte nájemní smlouvu, máte plné právo vyžádat si od něho doklad prokazující jeho totožnost. 

7. Nestojí proti vám hledaná osoba?

V databázi Policie ČR byste měli zadat jméno zájemce, abyste se ubezpečili, že nemáte co do činění s osobou, po které je vyhlášeno policejní pátrání. Nikdo by přece nechtěl mít ve své nemovitosti ubytovaného člověka, který se pravděpodobně dopustil nějaké trestné činnosti.

8. Kde zájemce bydlí v současné době?

Není nic jednoduššího, než si zadat adresu současného bydliště dané osoby do online map a podívat se díky street view, v jaké nemovitosti žadatel aktuálně žije. Zbystřit byste měli ve chvíli, kdy se bude jednat o objekt, který zcela jistě není určený k bydlení, chatu hluboko v lesích nebo obecní úřad. Takové místo bydliště značí problémy, které zájemce o pronájem pravděpodobně má a snaží se je před Vámi skrýt. 

9. Reference od předchozího pronajímatele

Hned při prvním kontaktu se zájemcem si od něj vyžádejte kontakt na majitele nemovitosti, ve které aktuálně bydlí. A to z jednoho prostého důvodu. Zjistíte tak důležité informace o tom, jak se tato osoba v aktuálním pronájmu chová, jestli hradí včas smluvené nájemné, případně jestli se někdy vyskytly problémy s placením nájemného. Taková fakta jsou k nezaplacení, protože Vám bude ihned jasné, jak se s největší pravděpodobností bude nájemník chovat i ve Vašem bytě nebo domě, a jestli budete mít nájemné vždy včas na účtě.

Metoda ověřování zkušeností referencí od předchozích pronajímatelů není v České republice příliš rozšířená. V případě, kdy poprosíte žadatele o kontakt na stávajícího pronajímatele, zpravidla se Vám dostane pravdivé odpovědi, protože si zájemce neuvědomí, co pro něj může navázání Vašeho kontaktu s s aktuálním pronajímatelem znamenat. 

10. Chtějte vidět pracovní smlouvu

Abyste si ověřili, že máte před sebou člověka, který je pracovitý a má dostatečný příjem, který dokáže pokrýt nájemné, vyžádejte si jeho pracovní smlouvu. Můžete kontaktovat i jeho zaměstnavatele, který Vám jistě rád sdělí, jaký daný člověk je, jaké má pracovní návyky, jak je to s jeho spolehlivostí a mnoho dalšího. 

Požádejte žadatele také o výpis z bankovního účtu. Ověříte si tak, že mu pravidelně na účet chodí částka, která je potřebná pro uhrazení nájemného. Pokud byste se dozvěděli, že mzdu nebo plat dostává daný člověk hotově "nějak bokem", zbystřete. Z jakého důvodu by si asi někdo nechal peníze za odvedenou práci vyplácet v dnešní době touto cestou?

11. Centrální evidence exekucí

Chcete-li mít naprostou jistotu o absenci dluhů u zájemce o pronájem, není špatný nápad investovat 60 Kč a vyhledat si danou osobu na webu Centrální evidence exekucí, který je spravován Exekutorskou komorou České republiky. Po zadání osobních informací prověřované osoby uvidíte buď prázdný záznam, anebo vám vyjedou exekuce, které jsou u ní vedeny. 

12. Výpis z trestního rejstříku

Ve své nemovitosti byste pravděpodobně nechtěli mít ani člověka, který někdy v minulosti spáchal závažný trestný čin. Ideální proto je, abyste zájemce požádali o dodání úředně ověřeného výpisu z trestního rejstříku při první schůzce. Vyhotovení výpisu sice stojí 100 Kč, solidní zájemce s tím však nikdy nebude mít problém. 

Nedaří se Vám najít vhodného zájemce o pronájem?

Ať už Vám přijde hledání osoby na pronájem do Vašeho domu či bytu jako složitý úkol, nebo raději svůj čas investujete do jiných činností, velmi rádi Vám vhodného zájemce pomůžeme najít a zajistíme Vám tak pravidelný příjem z Vaší nemovitosti v nejvyšší možné výši. Stačí se nám ozvat a vše potřebné s Vámi probereme.

Zvažujete prodej či pronájem Vaší nemovitosti?

Spočítejte si její tržní cenu během 5 minut ZDARMA pomocí našeho Realbota!

Tento článek pro Vás připravil

Přidáno dne

Další články od tohoto autora

  • Realitní makléř

    … aneb vše, co byste o této profesi měli vědět!

    : Realitní makléř
  • 10 důvodů, proč prodat Vaši nemovitost s realitní agenturou R21

    Máte k prodeji či pronájmu dům, byt, chalupu, ale váháte, zda se vůbec svěřit do rukou realitní kanceláře a chcete to raději zkusit na vlastní pěst? Nebo právě hledáte realitní agenturu, která Vám pomůže prodat Vaši nemovitost snadno, rychle, za dobrou cenu a s transparentním a férovým jednáním? Pojďte se sami přesvědčit, že u nás…

    : 10 důvodů, proč prodat Vaši nemovitost s realitní agenturou R21
  • Energie – jak zahýbou s cenami nemovitostí?

    Nedávno jsme si připomněli rok od vpádu Ruska na Ukrajinu. Tato invaze otřásla celým světem, včetně s energiemi. Na počátku roku 2022 se tak rozjela velká energetická krize, se kterou se nějakým způsobem vyrovnáváme doteď.

    : Energie – jak zahýbou s cenami nemovitostí?