5 kroků, jak správně nafotit nemovitost před jejím prodejem

Prodáváte nemovitost a chcete získat co nejvíce zájemců? První dojem uděláte jenom jednou. To platí i v tomto případě. A aby dojem byl co nejlepší, potřebujete kvalitní fotografie nabízené nemovitosti. Ty pak udělají velký kus práce za vás. Přečtěte si 5 základních kroků, na které byste při focení nemovitosti rozhodně neměli zapomenout.

Nepodceňte přípravu před focením

Důsledná příprava před samotným focením je prvním a také klíčovým krokem k pořízení atraktivních fotografií objektu. Naprosto zásadní je nachystat si nemovitost už před focením. Příprava spočívá v tom, že si objekt projdete a zjistíte jeho specifika. Velkou pozornost věnujte rozvržení oken v domě a vzniklému světlu. To následně velice ovlivní kvalitu výsledných fotografií.

Jak zvýšit cenu nemovitosti?

Nejen, že by nemovitost měla být důkladně uklizená, ale teď také přichází čas na tzv. home staging. Laicky řečeno jde o zkrášlení interiéru a nachystání bytu na focení. Dejte si pozor na to, aby na fotkách nebyly žádné rušivé elementy. Nejčastěji jimi bývají předměty osobní povahy jako jsou fotky nebo náboženské předměty. Ty naopak vyměňte za dekorativní prvky ve stejném stylu jako je samotná nemovitost.

Doporučujeme interiér tónovat do krémových barev jako je hnědá, béžová nebo šedivá. Ty následně doplňte o několik barevně výrazných prvků.
Tuto disciplínu není dobré podceňovat. Home staging zvyšuje prodejní cenu nemovitosti o přibližně 13 %. Pamatujte, že i nepatrné detaily hrají velkou roli.

Kvalitní technika nesmí chybět

V této fázi je dům plně připravený a přichází na řadu sáhnout po kvalitní technice. Základem je širokoúhlý objektiv, díky kterému nemovitost působí větší a prostornější. Další věc, o které jsme se již zmiňovali a která je velmi podstatná, je světlo. Můžete fotit i proti oknu, pokud ovšem používáme režim HDR. Díky tomu pak máte k dispozici tři varianty provedení fotek (podexponovanou, středně exponovanou a přeexponovanou). Výsledná fotografie je kombinace těchto fotek, díky které byt působí světle a atraktivně.

Pohrejte si se světlem

Jak už bylo zmíněno, světlo je jedním z nejdůležitějších aspektů focení. Pro kvalitní nafocení nemovitosti doporučujeme zapnout všechna světla. Dejte si ale pozor na to, aby neměla zářivkový tón barev. Nežádoucí je také kombinace různých odstínů. Ideální variantou jsou světla s neutrálními barvami.

Nafocením to ale nekončí

Nafocením kvalitních fotek nemovitosti tento proces nekončí. Velký kus práce odvede také postprodukce. Fotografie můžeme lehce poupravit – pohrát si s barvami a kontrastem. K postprodukci je ideální mít k dispozici fotografie v raw formátu. Díky němu máme mnohem více možností úprav.

 

Pokud nemáte na všechny tyto kroky čas, správnou techniku nebo umělecké oko, podívejte se na fotky pod článkem, jak fotíme my. Spolupracujeme s designerkou, která přesně ví, jaké předměty a barvy dokáží vaši nemovitost zatraktivnit. Dejte nám do komentářů pod článek vědět, jak se vám naše fotky líbí.

Přečtěte si i další tipy, jak co nejlépe připravit nemovitost k prodeji nebo jak správně nemovitost inzerovat

 

Zvažujete prodej či pronájem Vaší nemovitosti?

Spočítejte si její tržní cenu během 5 minut ZDARMA pomocí našeho Realbota!

Tento článek pro Vás připravil

Přidáno dne

Další články od tohoto autora

  • Realitní makléř

    … aneb vše, co byste o této profesi měli vědět!

    : Realitní makléř
  • 10 důvodů, proč prodat Vaši nemovitost s realitní agenturou R21

    Máte k prodeji či pronájmu dům, byt, chalupu, ale váháte, zda se vůbec svěřit do rukou realitní kanceláře a chcete to raději zkusit na vlastní pěst? Nebo právě hledáte realitní agenturu, která Vám pomůže prodat Vaši nemovitost snadno, rychle, za dobrou cenu a s transparentním a férovým jednáním? Pojďte se sami přesvědčit, že u nás…

    : 10 důvodů, proč prodat Vaši nemovitost s realitní agenturou R21
  • Energie – jak zahýbou s cenami nemovitostí?

    Nedávno jsme si připomněli rok od vpádu Ruska na Ukrajinu. Tato invaze otřásla celým světem, včetně s energiemi. Na počátku roku 2022 se tak rozjela velká energetická krize, se kterou se nějakým způsobem vyrovnáváme doteď.

    : Energie – jak zahýbou s cenami nemovitostí?